"Кибертормозът се отключи от пандемията, затова ние от Държавната агенция Закрила на детето създадохме помагало за безопасност в мрежата, което е разпространено сред всички училища в страната и може да се изтегли от сайта на Агенцията. Това каза Георги Иванов, главен експерт в ДАЗД, съобщи БНР.

Ако трябва да бъда откровен, децата пострадаха доста заради коронавируса. Тийнеджърите например трябваше да променят начина си на живот за една вечер - без училище, без тренировки, без приятелства. Всичко изведнъж замря.

Това стана причина да започнат да прекарват повече време с телефоните и компютрите. Данните на националната телефонна линия, която е към Държавната агенция за закрила на детето - 116, 111 показва, че в периода на пандемията децата търсят възможност да общуват повече през социалните мрежи.

Снимка 539487

Източник: iStock

Поводите за кибернасилие

Това се случва най-често в тийнеджърска възраст. Обикновено при нежния пол. За разлика от момчетата, които използват физическо насилие, при момичета се наблюдава кибернасилие или отхвърляне от група, както и създаване на фалшиви профили.

Давам пример - деца, които се връщат от чужбина в малък град и изглеждат доста по-добре, като облекло и маниери от другите, се превръщат в обект на насилие, защото са различни.

Снимка 451478

Източник: iStock

Сигналите за тормоз от страна на децата

През 2020 г. са постъпили 817 сигнала за насилие над дете на Националната телефонна линия. От началото на годината до днешна дата обажданията за насилие са 577, което показва, че има леко повишаване на сигналите.

Най-често се съобщава, че насилието се извършва в семейството от родителите. Много често родителите, които съобщават за насилие над детето са в родителски конфликт.

Хакери прехвърлиха 9 млн. лв. от сметката на норвежки бизнесмен в банка у нас

Хакери прехвърлиха 9 млн. лв. от сметката на норвежки бизнесмен в банка у нас

Българските и норвежките власти разследват кой стои зад измамната схема

В периода на пандемията на линията са постъпили приблизително 77 400 обаждания. Проведени са 26 231 консултации за оказана психологическа помощ.

Най-често сигналите се подават от деца, които съобщават за насилие срещу други деца. След това се обаждат родители и учители.