Близо 9 милиона лева изчезнаха от сметката на известен норвежки бизнесмен и се оказаха в българска банка, а впоследствие бяха открити и върнати на собственика им, съобщава БНТ.

Случаят беше огласен публично от българския предприемач и инвеститор Пламен Русев.

По случая е започнато разследване и в Норвегия, и у нас.

Преди няколко дни потърпевшият норвежки бизнесмен - приятел на д-р Русев, му съобщил, че норвежка банка е оторизирала превод към сметка в България за почти 9 милиона лева.

По-малко от половин час, след като преводът е бил направен, той го е видял през онлайн банкирането си, обясни българският предприемач и допълни, че фирмата, от която са източени парите, се занимава със здравеопазване.

Той незабавно се свързал с контактите си в конкретната банка и благодарение на бързата реакция на банковите служители крупната сума на чуждестранния бизнесмен е била спасена.

Д-р Русев обясни, че мъжът му е съобщил, че предния ден е имало взлом в неговия офис и вероятно е имало физически достъп до документи, които са дали достъп до съответните имена и пароли.

От българската банка посочват, че за случая са уведомени компетентните органи и се води разследване. Имената на норвежкото търговско дружество, както и на фирмата получател у нас са обект на банкова тайна. Засега е ясно, че адресът, на който е регистрирана фирмата, е на улица "Христо Белчев" в столицата.

Норвежките власти тепърва ще установяват кой стои зад измамната схема и какви пробиви в сигурността са допуснати.

IT специалисти посочват, че крупните финансови схеми изискват сериозни познания, но и предварителна информация за жертвите. Те предупреждават, че никоя финансова институция не кара потребителите си да последват линк в имейл, водещ до сайт със съмнителен адрес, изискващ данни за пароли за електронно или мобилно банкиране.