Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) заявиха в своя позиция, че за да има летен туристически сезон и хотелите във ваканционните курорти да не регистрират втора поред нулева година, то трябва да бъдат изпълнени следните 10 спешни мерки.

Те настояват да бъде направена кампания навън, че страната ни е сигурна дестинация. Хотелиерите настояват държавата да поеме разходите за PCR и антигенни тестове и да направи организация за тестване в хотелите.

За да стимулира туризма държавата трябва да поеме разходите за направата на тези тестове при минимален престой на туриста от 7 дни и да организира взимането им от мобилни лицензирани лаборатории направо в хотелите, в които са отседнали гостите. И при тръгване на рецепция да получават резултата си. По подобен начин трябва да е решен и въпросът с персонала за летните ни курорти, който се налага да привличаме от чужбина, тъй като персоналът у нас не достигат. Държавата задължително трябва да поеме и техните PCR или антигенни тестове. Осигуряване на ваксини за персонала в туризма, искат те.

Хотелиерите обжалват в съда заповедта за втория локдаун

Хотелиерите обжалват в съда заповедта за втория локдаун

Заповедта не предвиждала мерки и довела да понижаване на качеството на услугите

Те настояват да бъде осигурени поне 200 хиляди ваксини целево за персонала в туристическия сектор. Спешно да започне издаването на визи за Русия, Арабския свят и други трети страни. Да има стимули за туроператорите, които водят туристи и по суша. Трябва да се стимулират с по 35 евро на пристигнал туристи за минимален период от седмица у нас освен за въздушни чартъри и редовни самолетни линии, също и компаниите, които водят своите гости чрез сухоземен транспорт - автобуси, коли или влакове. Те настояват и да се дават 5 евро на доведен турист за маркетинг и реклама. Тези средства да се изплащат в края на сезона според реалните туристи, които са пристигнали у нас. Държавата да даде ваучери за ваканция за всички българи, искат от БХРА.

Държавата трябва да предвиди процедура и да раздаде ваучери за почивка на всички българи на стойност 300 лева всеки. Да се легализират ваучери за почивка като необлагаем доход към заплатата. Бизнесът от години настоява да се разшири обхвата на съществуващите ваучери за храна, така че българите да могат по свой избор да ползват тези необлагаеми средства както за продукти, така и за почивка у нас, уточняват хотелиерите.

Нов закон за туризма от 45-то НС очакват хотелиерите

Нов закон за туризма от 45-то НС очакват хотелиерите

От БХРА заявяват, че един от основните проблеми на бранша е сивият сектор

Чадърите и шезлонгите на плажа да станат безплатни Освен това държавата трябва да настоява временните стопани на плажовете да гарантират с конкретни ангажименти ниски цени на чадърите и шезлонгите. И да се спре порочната практика да преотдават за стопанисване части от ивиците на много завишени цени, настояват те.

Спешно да се осигурят оборотни средства за хотелите, за да стартират сезона. От БХРА предлагат държавата да следва германският модел - да изкупи до 25 на сто от дяловете на хотелите, като им предостави финансиране, а впоследствие тези дялове да могат да бъдат откупени обратно от инвеститорите. Още повече, че в ББР и Фонда на фондовете има заделени достатъчно средства, които банките отказват да ползват и с този ресурс държавата може да участва в изкупуването на дяловете.