При снеговалеж и намалена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията. Това са част от съветите за безопасност при зимни условия, които бяха подготвени от експертите на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и в следващите месеци ще бъдат напомняни на водачите. Специално внимание е отделено на важността от избор на гуми съобразени с особеностите на сезона и отговарящи на изискванията на закона.

Те съветват шофьорите да обърнат сериозно внимание на подготовката на автомобила си за движение в зимни условия. От ДАБДП съветват шофьорите да проверят дали имат: подходящи гуми, вериги, въже за теглене, лопата, сигнален фенер, светлоотразителен триъгълник, зимна течност за чистачки, аптечка (заредена с лекарства и материали за оказване на първа долекарска помощ), пожарогасител и др. Водачите трябват да проверят още дали им работят светлините и отоплителната система. Те съветват и винаги, когато можете да си го позволите да тръгвате на път през зимата със зареден резервоар.

Те предупредиха, че е важно водачът да изчисти своите стъкла на автомобила си. Също така при аварийно спиране или рязка маневра може снегът, останал на тавана на автомобила, да падне на предното стъкло и по този начин водачът да загуби напълно видимост, което да доведе до инцидент.

Падна първият сняг в София

Падна първият сняг в София

152 снегорина почистват столичните улици

Специално внимание е обърнато и на пешеходците. През зимните месеци се стъмва много по-рано, а хората по-често носят тъмни дрехи. Тази комбинация прави пешеходците на практика невидими за водачите в редица ситуация. Затова пешеходците се съветват преди да пресекат винаги да се уверят, че водачът на моторното превозно средство ги е видял и има възможност да спре и да ги пропусне.

През зимните месеци настъпват повече леки пътнотранспортни произшествия само с материални щети. При такива ситуации, когато няма претенции за вината от участващите водачи, е достатъчно да се попълни двустранен констативен протокол, след като застрахователят е уведомен по телефона. Те отбелязват, че само в София от началото на годината над 5 хил. леки катастрофи са били посетени на място от екипи на Пътна полиция поради подаден сигнал от участниците в него. Съветите за безопасност на пътя при зимни условия са публикувани на интернет страницата на ДАБДП. Първият сняг е още един повод да се засили вниманието на обществото и на водачите към тях.

По-рано и от АПИ призоваха шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена с пътните условия скорост и да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.