Националната агенция за приходите започна кампания спрямо лизингополучатели на леки автомобили.

Ще се извърши анализ на вида на колите, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски и съпоставянето им с декларираните доходи от лизингополучателите.

Приходната агенция ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас. При установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени контролни производства.

От НАП поясняват, че обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството - имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи.

Владислав Горанов станал жертва на автомобилната мафия

Владислав Горанов станал жертва на автомобилната мафия

Честа практика било създаването на двойници на скъпи коли

В случай че стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите. Когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

Припомняме, кампанията започва дни, след като бившият финансов министър Владислав Горанов се опита да премине границата с лизингов автомобил, който се оказва издирван от полицията

От компанията лизингодател твърдят, че става дума за клонинг, а колата, шофирана от Горанов, е чисто нова.

Хванаха Владислав Горанов с издирван автомобил на "Калотина" - той избяга в Сърбия
Обновена

Хванаха Владислав Горанов с издирван автомобил на "Калотина" - той избяга в Сърбия

Полицията разследва случая