Служители на ДАНС разпитвали отделни активисти и граждани, присъствали на възпоминателния митинг в доспатското село Барутин. Това заяви досегашният депутат Ремзи Осман при отбелязването на годишнината от Възродителния процес, информира БНР.

Според ДАНС било голямо нарушение, че барутинци искали тези събития да влязат в учебниците, каза Ремзи Осман.

Аз не съм по-малко български гражданин, от този офицер от ДАНС, който заплашва след всеки митинг тук в Барутин. Защо се притесняват някои хора това нещо да влезе в учебниците, когато българският парламент прие с единодушие декларация, осъждаща Възродителния процес? И всяко поведение на ДАНС в нарушение на тази декларация е престъпление", отбеляза още Осман.

Друг доскорошен депутат от ДПС Ариф Агуш поздрави хората на турски език, въпреки че в Барутин турци няма: "Мараба, Барутин, аз ви поздравявам днеска на турски. И сега ще видите утре всички вестници ще пишат не кой е ранил тия хора, кой е убил тия две жени, ще кажат Ариф Агуш поздрави на турски."

Според него, така процесът за разследване, за порицаване на всички тези, които са загинали на този ден и в името на какво остана забулен.

Ние искаме да влезе в учебниците по история, за да кажем, че възродителният процес е минало", подчерта още Ариф Агуш.