Със 17 060 души са намалели служителите в държавната администрация в страната.

Това съобщи министър Николай Василев, цитиран от БНР.

По думите му, държавните служители сега са малко над 80 хиляди души. Според него администрацията работи най-добре, когато намалява броя на служителите си. На базата на намаляване на щата в администрацията, средната работна заплата сега е над 700 лева.

През последните 4 години Институтът по публична администрация е реализирал обучения за 250 хиляди души, допълни Василев. По думите му 64 хиляди от тях са обучени в областта на информационните технологии, 36 хиляди - по английски език, а останалите - по други чужди езици и специалности.

Близо 3 000 държавни служители са преминали магистърски програми от 4 семестъра по публична администрация и европейска интеграция в няколко университета в страната.

Според Василев няма европейска страна с толкова наситена обучителна програма на държавните служители според броя на населението.

През образователните курсове на министерството са преминали по собствено желание 9 хиляди полицаи, а тази година по информационни технологии ще бъдат обучени и 6 хиляди учители.

Министърът уточним че всяка година между 5 и 10 хиляди души започват работа след конкурс в държавната администрация.

На последния национален централизиран конкурс за младши експерти в администрацията са се явили над 2700 души, от които около 600 са го издържали успешно. Те могат да постъпят на работа в административните структури без допълнителни формалности.