Тече кампания - нищо, че се говори за дата, но всъщност се говори кой на каква позиция е. Това каза политологът и член на ЦИК Димитър Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му ще има малко над 9000 машини за гласуване. Процедурата за доставката е вече приключила.

Ще има някои размествания в изписването на числата, ще се наложат поправки. Ще има обществен спор защо се е наложила тази поправка. Размахването на протоколи не е различно от горенето на маски, обясни Димитров.

Според него има нещо, което изглежда незаобиколимо - карантинираните са временно в условия на невъзможност да излизат и ще има спорове как ще се работи с подвижна урна, за списъците също.

Трудно е да предвидим какви ще се мерките в другите страни, предвид вота на българите в чужбина. Има проблем и с предаването на протоколите заради струпването на хора - просто ще трябва график и изчакване, както и областните управители да създадат организация, допълни Димитър Димитров.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

На 5 януари 2021 г. президентът започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус. След това се срещна с кметовете. На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори.

На 6 януари премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена - 28 март, съотвено казана дума, хвърлен камък.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.

След като наблюдава водосвета на бойните знамена на Богоявление президентът Радев обяви, че не вижда никаква подготовка и готовност за избори.

На следващия ден - Ивановден 2021 г. премиерът с гняв прекъсна заседанието на НОЩ и запита кой диктува на президента датата за изборите.