Оценката на Демократична България (ДБ) е, че няма никаква нужда от Велико Народно събрание (ВНС) и че това е маневра на управляващите с цел да задържат властта.

Така лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) ген. Атанас Атанасов коментира на брифинг решението на премиера Бойко Борисов да поиска свикване на ВНС с цел промени в Конституцията и съдебната власт.

БСП: Няма да подкрепим Борисов, цяла България му се смее

БСП: Няма да подкрепим Борисов, цяла България му се смее

Цяла България му се смее за това нелогично предложение

"По времето на соца имаше знаков филм "Маневри на последния етаж". Ние наблюдаваме "Маневри на последния етаж" на властта, която имитира реформи, с печелене на време, за да се удържи властта на всяка цена", отсече той.

Хората да не се хващат, защото това е с цел да се печели време и да се удържи на всяка цена властта, призова генерал Атанасов и допълни, че от първия ден на протестите ДБ предупредили за капана, наречен ВНС. 30 години се пържим на това, което БКП ни сготви на предното ВНС, напомни генерал Атанасов.

Христо Иванов: Идеята за Велико народно събрание е димка

Христо Иванов: Идеята за Велико народно събрание е димка

Предлагат ни да се занимаваме с чудовищен вирусен популизъм

Не бива да се допуска използването на този стар номер, който БКП направи на България. По всичко личи, че Борисов се възползва от тези уроци на своите учители. Този ход на премиера е най-силното доказателство за неговата зависимост от това задкулисие, което се доминира от ДПС, коментира генерал Атанасов.

От ДБ недоумяват защо мълчат ДПС, защото решението за ВНС било тяхно.

"ДПС мълчат, но извадиха онази реч на Ахмед Доган за рестарт на демокрацията и Борисов прочете речта на Доган едно към едно", категоричен бе ген. Атанасов, според когото ГЕРБ и ДПС имат един и същ общ кукловод.

Предложенията на ГЕРБ били резултат от добрия им слух

Предложенията на ГЕРБ били резултат от добрия им слух

Томислав Дончев: Обмисляме ги от 5 години

Според него Борисов никога не се е държал по този начин пред камерите, за да изглежда убедителен.

Борислав Сандов коментира, че правителството цели да разделя обществото, да вкара обществото в дебат на противопоставяне. Определени партии, хора и организации ще се възползват от това да налагат своя ред и да противопоставят обществените групи, посочи Сандов.

По думите му правителството няма легитимността да направи предложението за ВНС. Времето, което печели правителството, не е само да се довърши мандатът, а предстоящите месеци са ключови за следващите десет години, изтъкна Сандов.

Опитът да се отиде на редовни избори от сегашното правителство са пагубни. С Борисов всеки ден на власт е загуба с години напред, каза още той.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов посочи, че това, което е изкарало хората на улицата е икономическата криза и осъзнаването, че едно правителство, за което от години знаем, че е корумпирано е най-лошият партньор в окото на икономическата криза. Хората искат модернизация и законност, отбеляза бившият правосъден министър.

Опитът е да се върне разделението на хората и да бъдат приведени в опит на управляваемост. За това Борисов иска ВНС и нова Конституция, коментира Христо Иванов, според когото тепърва щяло да има отровни идеи за писането й.

По думите му абсолютно няма никаква нужда от нова Конституция, а се използва трикът отпреди 30 години. Рестартът на демокрацията не се прави с нова Конституция, а с избори. Това е смисълът на демокрацията, подчерта Христо Иванов.

"Кауза имаме, чоджо! Елате не избори и надейте да им тропате (на протестиращите) по масата какво да правят и какво да не правят. Няма да участваме в измислени дискусии за писане на нова Конституция, а искаме избори", категоричен бе той и призова политиците да обявят своите програмни идеи за проблемите на хората.

Всеки, който иска да се превърне в диктатор, пише нова Конституция, завърши бившият правосъден министър.

Предложенията на Демократична България са за нов парламент с обновена легитимност, отчетност и отговорност на главния прокурор, истинска реформа на съдебната власт и ВСС, гражданко участие чрез законодателна инициатива и индивидуална конституционна жалба.

По-рано Христо Иванов заяви, че идеята за ВНС е димка.

Борисов предлага основно:

- намаляване на броя на депутатите. За обикновено Народно събрание броят на депутатите да бъде свит от 240 на 120. При Велико Народно събрание народните избраници вместо 400 да са 280.

- от ГЕРБ предлагат вместо Висш съдебен съвет (кадровият орган на съдебната система - б.р.) да има само Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

- ограничаване правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;

- гражданите да могат да сезират Конституционния съд.