Речта и предложенията на Борисов и ГЕРБ от вчера не правят рестарт, а са сценарий за циментиране на статуквото. Прилага същият ченгеджийски номер, който беше приложен на българската демокрация 1990 г.

В това бе категоричен съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "Да, Бълагиря" Христо Иванов в студиото на БиТиВи.

Според него една от целите е сблъсък между Обединените патриоти и ДПС и абсолютна подмяна на дневния ред чрез разтакаван дебат във Велико народно събрание, което ще обсъжда например донаборната служба или защо в държава от Европейски съюз не може да се въведе образователен ценз.

"Вместо промяна Борисов предлага подмяна. Точно по същия начин, по който това се случи 1990 г. Той в момента предаде младите хора", каза още Иванов, според когото това е ужасяващо. Според него Борисов се подиграва с младите.

По думите му България не се нуждае от изцяло нова конституция. Нито предложенията на Борисов, нито ангажиментите ни към европейските партньори изискват ВНС.

Формата на дебат във формат Велика народно събрание е димка и подмяна на дневния ред. Така се сковава дебата в рамките на настоящия парламент, който е абсолютно нелегитимен като доверие в обществото. В това Народно събрание, според Иванов, няма нито един авторитет. Той даде като пример меметата на Данаил Кирилов, които се разпространяват от вчера и които дават израз за представата за колективния юридически капацитет на ГЕРБ.

За промените, от които има нужда законодателство няма нужда и от Велико народно събрание. Дори и за съдебната реформа няма нужда от такова. Христо Иванов напомни, че е предложил същата реформа през 2015 г., като министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов, но ГЕРБ са се отказали от собствената си политическа програма. Тази предложения можеше да бъдат приети и преди 5 години.

"Протестът иска оставка и отговорност от главния прокурор. В тези промени няма гаранция, че на Иван Гешев ще му бъде прекратен мандатът... Фактът, че се посочва прекратяване на мандата на ВСС, но за Гешев не се казва, показва, че Борисов продължава да охранява бясното куче на Деля Пеевски - Гешев", коментира съпредседателят на "Демократична България".

Според Иванов с полумажоритарни избори ГЕРБ и ДПС се опитват да получат бонус под формата на доминация в следващия парламент.

В момент на световна криза на нас ни трябва ударна модернизация на държавата, а ни предлагат да се занимаваме с чудовищен вирусен популизъм, заяви Христо Иванов. Неговата прогноза е, че протестите ще продължат, защото всички недоволни виждат опита за подмяна на дневния ред.

Христо Иванов завърши: Има един прост механизъм, измислен пред 5000 години - избори, нека да видим кого ще припознаят хората за промяна, а не да ни хвърлят в историческо безвремие. Как не ги е срам?