Общинските съветници от Демократична България поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова с декларация по време на заседанието на Столичния общински съвет. Председателят Методи Лалов заяви, че управлението на Фандъкова е вредно за града, съобщи БНР.

На днешното заседание на Столичния общински съвет ще бъде гласуван проект за нова, втора актуализация на бюджета на София за 2020 г. В него се предвижда допълнително финансиране на градския транспорт, който претърпя големи загуби вследствие на пандемията с Covid-19. В капиталовата програма се включва и изграждане на още три детски градини, освен осемте обекта, по които вече се работи. Общо намалението в бюджета на Столичната община ще е в размер на 18 милиона лева.

Предвиждат се 4 милиона лева допълнително за финансиране на градския транспорт. Запазва се инвестиционната програма в детските градини и ясли, осигурява се допълнително един милион лева за улично осветление и маркировка.

1 млрд. и 200 млн. лв. бюджет за София

1 млрд. и 200 млн. лв. бюджет за София

285 млн. лв. са отделени за капиталови разходи

Групата на БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета, категоричен беше Иван Таков преди заседанието.

По думите му с 18 милиона намаляваме приходната част, съответно и разходната част от капиталовата програма. Всяка година от капиталовата програма не се усвоят около 200 милиона.

Общинските съветници от Демократична България също заявиха, че няма да подкрепят втората актуализация на бюджета на София.

МФ публикува проекта за Бюджет 2021

МФ публикува проекта за Бюджет 2021

Приоритетите на Бюджет 2021 са политиката по доходите

Този бюджет продължава да залага на приходи, които няма да бъдат събрани, каза Владислав Панев.

Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев се надява на отговорни политически дебати.

Върви си едно говорене, което е едно и също всяка година. Аз дори се шегувах, че сигурно ще чуем критиките от миналата година и за новия бюджет. Така не се решават проблемите на града, заяви той.