Парламентарният шеф Цвета Караянчева остава непреклонна за въведения нов ред на работа за медиите в Народното събрание.

Тя отговори на писмото на медиите за мерките срещу коронавируса. Когато се затварят граници, трябва да бъдем отговорни, призова парламентарният шеф.

Караянчева обеща да свика Председателски съвет и да каже на председателите на парламентарните групи, че са задължени да осигуряват народни представители при интерес от медиите. Председателят на парламента обеща да осигури на медиите и министрите.

Никога не сме работили досега в такава екстремна среда, обясни парламентарният шеф.

"Има някои неудобства, с които трябва да се справим. Нека да бъдем толерантни и да бъдем отговорни", призова Цвета Караянчева.

Ягоди и море за медиите в парламента вместо пленарна зала

Ягоди и море за медиите в парламента вместо пленарна зала

Журналистите са изолирани в зала "Запад"

Медиите предложиха по примера на МС на влизане да им мерят температурата. Караянчева отхвърли тази идея, защото температурата нямало как да покаже кой е вирусоносител. Едно измерване на температурата на входа на Народното събрание няма да ни даде реална представа за състоянието на влизащия в сградата човек, аргументира се тя.

Председателят на парламента се съобразявала с препоръката, която вицепремиера Томислав Дончев и ръководителят на ВМА професор Венцислав Мутафичийски са направили, да се разделят потоците на движение в сградата. Точно заради това медиите имат един поток на движение, народните представители друг поток, трети имат служителите на Народното събрание, изтъкна Караянчева.

Тя е помолила шефовете на парламентарни групи да предупредят депутатите да ограничат контактите си по места особено там, където има коронавирус. Нека да се съобразяваме с предписанията на оперативния щаб, за да можем да запазим здравето на всички, настоя председателят на парламента.

Демокрация под карантина

Демокрация под карантина

Медиите в парламента бяха изолирани цял етаж над депутатите. Или поне пишещите. Телевизионерите останаха в опасна близост до пленарна зала

Всички ограничителни мерки били съгласувани с партиите във вторник. На Председателски съвет нито една парламентарна група не е направила допълнителни предложения или забележка по тях.

Моите предписания, които съм пуснала към вас, не са в никакъв случай желание да ограничим възможността на българските граждани чрез медиите да разбират какво се случва в парламента, заяви още Цвета Караянчева. Тя изрази готовност за диалог, за да могат медиите да работят нормално.