Със зачестилите си нелепи изказвания румънският премиер предизвиква истинско недоумение в Европа. Виктор Понта вече е изгубил връзка с реалността, коментира германският политик Кристиан Шмид, цитиран от Дойче веле.

Румънският премиер държи в напрежение европейците с все нови и нови предизвикателни изказвания. Кристиан Шмид, зам.-председател на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Германия, каза, че те са "шокиращи и изключително далеч от реалността". А когато в политиката се използва такъв език, нещата вече са на ръба. Шмид призова към Румъния да се предприемат твърди мерки, чрез които правителството да бъде принудено да спазва принципите на правовата държава. Той смята, че преговорите с Румъния за присъединяване към Шенген трябва да се замразят. Това би било ясен предупредителен сигнал към Букурещ, каза Шмид, който вече е внесъл съответното предложение. Миналата седмица еврокомисарката Вивиан Рединг също намекна, че Румъния и България може би ще бъдат разделени по пътя им към Шенгенската зона. В отговор Виктор Понта се изказа не особено любезно по адрес на Рединг и обяви, че негов събеседник е само председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Понта - жертва на заговор?

Остри реплики Понта изрече и по адрес на германските социалисти. Ето защо: Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто председател в момента е Сергей Станишев, наскоро реши да не провежда конгреса си в Букурещ, каквито бяха първоначалните й планове. Станишев подкрепи своя европейски съпартиец Виктор Понта и му обеща "пълна подкрепа", както припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Евродепутатката от БСП Илияна Йотова също защити Понта. И все пак конгресът беше изтеглен от Румъния. Най-вече заради сериозните критики към управлението на сегашното правителство. Както съобщава сайтът "Юроактив", видни политици се съмняват в демократичната легитимация на Понта и не биха посетили Букурещ точно сега. Той пък от своя страна се съмнява във всички останали и подозира, че е станал жертва на гигантски заговор. В интервю по телевизионния канал "Антена 3" Понта каза, че германските социалдемократи са провалили срещата на ПЕС в Брюксел. Те, германските социалдемократи, се тревожели да не пострада имиджът им преди изборите, защото германските медии непрекъснато критикували Румъния и общественото мнение било настроено срещу страната.

Понта разговарял само с Барозу

Предизвикателните изказвания не се изчерпват с това. Понта каза още, че комунистическите тайни служби на Чаушеску били проникнали в германските медии, че Секуритате била инсталирала там "най-добрите си хора", които продължавали да работят. "Те говорят румънски като теб и мен, независимо че се казват Шварц", поясни Понта и направи каламбур с името Шварц, което означава "черен". "Черна е душата им", подчерта премиерът. Той очевидно визира двама германски журналисти с това име, които следят отблизо румънската тема - ръководителят на румънската редакция на Дойче веле и един автор от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Премиерът си навлече присмех

Наблюдателите са единодушни, че Понта неуместно поставя знак за равенство между Румъния и своето правителство, когато се гневи от критиката. Твърде познато звучат и опитите му да дискредитира журналисти и медии, обявявайки ги за шпиони. Да не говорим, че с повече от година се е объркал за датата на изборите в Германия. Пожелавайки от сърце на Ангела Меркел да ги изгуби, румънският премиер явно не знае, че изборите са едва през октомври догодина.

Междувременно стана известно, че Катрин Аштън, която отговаря за външната политика в ЕС, също е отложила своето пътуване до Букурещ.