Децата които, бяха хоспитализирани с хранително отравяне в „Св.Анна” и в Инфекциозната болница са с инфекция, причинена от Norovirus, известен още като „вирус на круизния кораб”. Това показват резултатите от направените първи изследвания. 

Сам по себе си вирусът не е опасен и след като се овладее обезводняването, оздравяването настъпва в рамките на два-три дни.

Той причинява гастроентерит и често се нарича и „стомашен грип”. Симптомите включват гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболие, мускулни болки,  температура, възможни са студени тръпки.

Обикновено симптомите продължават няколко дни, но често са сериозни.

Като цяло хората разпространяват вируса докато продължават да повръщат и да имат диария. Особено рисков за разпространението е периодът от момента, в който те започват да се чувстват болни до поне три дни след отшумяване на симптомите. Вирусът може да се открие във фекалиите в продължение на поне 2-3 седмици.

Заразяването може да настъпи при консумиране на заразени храни или напитки, докосването до заразени повърхности или предмети, директен контакт с болен.

Лекарите дават следните съвети за предпазване от вируса:  

За да се предпазите от този вирус, трябва да предприемете следните предпазни мерки:

  • Мийте си ръцете в продължение на 20 секунди, особено след като сте ходили до тоалетната, сменяли сте памперси, преди хранене или преди готвене на храна.
  • Преди консумация внимателно измивайте плодовете и зеленчуците.
  • Изчистете и дезинфекцирайте добре заразените повърхности веднага след заболяване, като използвате препарат за почистване съдържащ белина.
  • След заболяване веднага сменете дрехи и чаршафи, които може да са заразени с вируса (използвайте сапун и гореща вода).
  • Измийте и почистете следите от повърната храна, както и от фекалии в тоалетната чиния и се убедете, че районът около нея е чист.

Лица, които са заразени с вируса, не трябва да готвят докато имат съответните симптоми, както и поне  три дни след като са оздравели. Храна, която може да е заразена от болен човек, трябва да се изхвърли.

Важно е хората да не бъркат „стомашният грип” с истинския „грип”, който също е най-разпространен през зимните месеци.