Оценката, подборът и обучението на кандидатите за приемни семейства в България трябва да се провежда от много добре обучени социални работници, а подкрепата за децата и техните семейства трябва да бъде системна, а не спорадична.

Това смята вицепрезидентът на Международната организация по приемна грижа (МОПГ) Иванка Шалапатова, която е и директор на българската правозащитна организация «ВсякоДете». 

От Международната организация по приемна грижа смятат, че е притеснителен фактът, че в България все още има много деца, които са в социални домове или в рискови семейства, защото техните родители не могат да се грижат за тях. 

За да се промени тази статистика и за да се осигури сигурна семейна среда за тези  деца, Иванка Шалапатова като вицепрезидент на Международната организация по приемна грижа, подкрепи информационната кампания за популяризирането на приемничеството под надслов "В името на едно дете".

Кампанията ще се проведе във Варненска област по инициатива на Zonta International - Варна, Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в града и с подкрепата на МОПГ, информират от Организацията по приемна грижа в България.

Според Иванка Шалапатова в страната ни има много деца, които могат да бъдат настанени в семейства. „Нужно е българите да отворят сърцата и домовете си, което не е никак лесен процес.", смята вицепрезидентът на МОПГ и допълва, че за целта всички трябва да бъдат запознати с природата на приемната грижа, с възможностите, които тя предоставя на децата и с трудностите, които съпътстват целия процес от подбора до настаняването на децата в новите им домове.