ЕС осъжда терористичния акт в Тел Авив, но не коментира реакцията на Фатах

Девет души загинаха, след като атентатор се самовзриви до заведение за бързо хранене в търговски район на Тел Авив.
Палестинският атентатор също е загинал, посочват израелски източници.
С това общият брой на убитите достигна десет души.

Най-малко 49 души са пострадали, някои от които сериозно, предаде АП, като се позова на информация от мидицински източници.

Експлозията станала близо до централната автогара в града. Отговорност за атентата пое въоръжената групировка "Ислямски Джихад", която само преди ден заплаши да изпълни подобни нападения.
От групировката съобщили за АП, че името на атентатора самоубиец е Сами Салим Мохамед Хамед.

Той бил на 21 години и наскоро бил отстранен от университета, в който учел. Сами носел чанта, в която били натъпкани 4.5 кг експлозиви. Той детонирал взривовете, когато охраната на входа на ресторанта започнала да го проверява.

Същевременно говорителят на Ехуд Олмерт, който днес положи клетва като премиер на Израел, заяви, че от Тел Авив смятат правителството на Хамас за отговорно за терористичния атентат, въпреки че отговорност за атентата е поела групировката "Ислямски Джихад".

Палестинският президент Махмуд Абас също осъди случилото се като терористична атака и подчерта, че подобни атаки вредят на интересите на автономията.

Абас подчерта, че властите в Палестинската автономия и правителството трябва да действат така, че да спрат подобни прояви.
Освен това той обяви, че е наредил на палестинските органи на реда да засилят дейността си с цел да предотвратят подобни инциденти. Ние няма да престанем да преследваме тези, които извършват подобни атаки, категоричен бе Абас.

Новото правителство на Хамас от своя страна определи атаката като легитимен отговор на израелската "агресия".
Смятаме, че тази операция е пряк резултат от политиката на окупация и жестока агресия и обсада срещу нашия народ, каза говорителят на палестинското вътрешно министерство.

Ройтерс съобщи, че от групировката "Бригади на мъчениците от ал Акса" също са поели отговорност за атентата.

Последният самоубийствен атентат в Израел стана на през януари, когато нямаше други жертви освен самия атентатор, припомня агенцията.
Тогава взривът удари същото заведение.