От началото на 2022 г. жалбите за пенсиите към омбудсмана са стотици. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

По думите ѝ недопустимо е да бъдат отнемани плащания от пенсиите на пенсионерите, при положение, че са толкова ниски, настоя Ковачева и добави, че има пенсионери с много ниски пенсии. Колкото и да се индексират пенсиите, колкото и да се увеличават, отново пенсиите остават ниски, изтъкна тя.

Проблемът основно е финансов и трябва да се вземе политическо решение. Трябва да бъде променен принципът не преизчисление на пенсиите, настоя омбудсманът. Хората, които са с пенсии с достатъчен осигурителен стаж и таван на пенсиите от 1 500 лева, Ковачева не знае какво е посланието към хората, които в момента работят и си плащат осигуровките. Инфлацията е много голяма и само между ноември и януари инфлацията е 28% в малката потребителска кошница, отчете Ковачева.

Омбудсманът с 6 стъпки до парламента за по-справедливи пенсии

Омбудсманът с 6 стъпки до парламента за по-справедливи пенсии

Десетки хиляди пенсионери са се обърнали към Ковачева

Във връзка с предложенията в законопроекта за дейността на колекторските фирми, Ковачева отбеляза, че когато и да се решат проблемите с колекторските фирми, темите с бързите кредити, вечният длъжник и личният фалит все ще е късно. Трябва да има яснота, защото всеки може да си учреди колекторска фирма и да събира дългове. Няма законодателна практика, която да ограничава произвола, тормоза и издевателството, посочи Ковачева.

"Хората вече са пропищели от колекторските фирми и за това се обърнах към министър Корнелия Нинова председатели на омбудсмана да бъдат включени в работните групи за законопроекта за колекторските фирми", настоя Ковачева.

За домашното насилие, Ковачева заяви, че няма статистика, но около 50 жена са били убити в последните две години.