Не е социално доходите в бюджетната сфера да не нарастват, заяви пред Bulgaria ON AIR президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Нелепо е да се твърди, че някой ще забогатее от бюджета. Не намирам за социално, че не се предвижда ръст на доходите в бюджетната сфера. Обявиха вендета на администрацията." - коментира Манолов в предаването "Денят ON AIR".

"Миналия петък имаше разговор с високопоставени представители на властта, които ни сондираха за идеята да бъде въведена възможността държавните служители да плащат лични осигурителни вноски. Нямам нищо против, стига средствата за осигурителните вноски да се включват в заплатите им. Това ще бъде полезно за държавните служители и ще получават по-високи обезщетения." - поясни той.

Манолов коментира и нарастването на минималната работна заплата, която става 710 лева от 1 април.

"Навремето беше решено съотношението между минималния осигурителен доход и максималния да бъде 1 към 10. Ако прехвърлим това към днешната реалност, трябваше при заплата 710 лв. максималният осигурителен доход да бъде 7100 лв. Съотношението 1 към 10 никога не се случи. Казват, че не бива да се вдига максималният осигурителен доход, но трябва да се вдигне таванът на пенсиите." - посочи президентът на КТ "Подкрепа".

По думите му, би било логично да има ново преизчисляване на пенсиите. Манолов напомни, че за над 20 години има едно преизчисляване на пенсиите със съответния осигурителен доход.

Преизчисляване на пенсиите с Бюджет 2022 няма да има

Преизчисляване на пенсиите с Бюджет 2022 няма да има

Хасан Адемов иска да се прави разлика между преизчисляване, актуализация и осъвременяване

"Имаме паралелно действие на две различни пенсионни системи. Едната е класическият бисмарков тип, в който се отчитат периодът на осигуряване и доходът, върху който си се осигурявал. За другата половина от пенсионерите важи моделът, който казва: Няма значение какво и колко време си работил, всички взимат еднакъв размер пенсии при навършване на определена възраст." - обясни президентът на КТ "Подкрепа".

С 12% трябваше да бъдат увеличени всички пенсии, както беше увеличена минималната пенсия, убеден е Манолов.

Хубаво е да се вдигат пенсии, но Димитър Манолов иска да става разумно

Хубаво е да се вдигат пенсии, но Димитър Манолов иска да става разумно

Проблемът е, че увеличението не се случва с оглед на осигурителния принос