Личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест след няколко дни. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщи Нова телевизия.

Относно антигенните тестове проф. Ангелов уточни, че те не могат да се използват за база, на която да се предприемат епидемиологични мерки. От резултатите от тях е зависи дали изследваният ще бъде карантиниран или изолиран.

Джипитата ще издават направления за PCR тестове от ноември

Джипитата ще издават направления за PCR тестове от ноември

Не е ясно дали ще има лимити за направленията

Ще бъдат изградени мобилни пунктове пред всяка държавна болница за хора, които имат съмнения за коронавирусна инфекция. Целта е да се правят консултации на пациенти, които не могат да стигнат до лекар и да им бъде направен антигенен бърз тест, съобщи още Ангелов.

Припомняме, че на 7 октомври стана ясно, че личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR тест. Решенията станаха ясни на среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзалов от БЛС, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, както и с представители на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.