Граждани се събраха на шумен протест пред Почетното консулство на Кралство Норвегия против идеологията на норвежката служба за закрила на детето "Барневернет".

"Спрете идеологията "Барневернет", гласят транспарантите. Протестът започна със скандирания "Долу ръцете от нашите деца".

Граждани подкрепиха бащата Чавдар Георгиев, който иска да си гледа децата

Граждани подкрепиха бащата Чавдар Георгиев, който иска да си гледа децата

Според протестиращите на децата се гледа като на пионки

"Да обясним на Замръзналото кралство как не могат да провеждат идеологиите си". Това каза по време на протеста в София Милко Божанков. Децата са деца и не са подчинени на платформи и сделки, какъвто е Трети факултативен протокол, с които се овластяват частни, а не правителствени организации. Това е машина за страх, насаждат разделение на обществото и разбиват цялата нация, сподели пред журналисти Божанков.

Копирането на чужди модели като "Барневернет" не бива да бъде допускано, това е предателство, каза още той. През задната врата беше вкарана цялата им стратегия, по думите му, посочвайки промените в Закона за социалните услуги и Закона за закрила на детето. В същото време от Агенцията за закрила на детето твърдят, че някои от текстовете съществуват от 2006 година.

Пак протести по повод промените в Закона за закрила на детето

Пак протести по повод промените в Закона за закрила на детето

В София пред посолството на Кралство Норвегия протестът е обявен за 12.00 часа.

Продължаваме с мирните протести, защото ние сме разтревожени родители, но настроението на протестите ще зависи от действията на парламента. Промените в Закона според него трябва да бъдат премахнати, а не преработени. "Надявам се българите да се опомнят и да изметат тези закони", акцентира той.

Едновременно с този протест гражданско недоволство изразиха и в още няколко български града.

News.bg очаква отговор от ДАЗД за броя на изведените от семейството деца в България, а също така и за броя на изоставените деца в страната.

Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

На 16 септември струпват грамада от бутилки с вода пред вратите на МОН