На децата се гледа като на пионки, покрай които върви едно финансиране и колкото повече се разхождат по приемни семейства и институции, идват толкова повече пари.

С тази критика от Националната инициатива "Не на стратегията на детето" излязоха на протест пред Съдебната палата. Протестът е в подкрепа на бащата Чавдар Георгиев и се провежда минути преди делото му с бившата му съпруга. Предстои съдът да реши дали двете им деца ще останат при бащата в България.

Голям протест в защита на Чавдар Георгиев се провежда и в Шумен - родният му град.

Михаела Божанкова от инициативата обясни, че попечителството след развода на двамата родители е било по равно. Майката е с присъда за счетоводни измами и влиза в арест в рамките на седем месеца. Поне докато майката не излезе от ареста, децата трябва да са при техния баща, настояват протестиращите. Чавдар е дошъл в България с двете си деца, където те са се социализирали. Едното от децата има изоставане в развитието си и говорни проблеми, но благодарение на работата с логопед и обстановка у нас детето наваксва дефицитите и на есен ще бъде първокласник.

През септември предстои да се гледа делото на майката за счетоводни измами. Според законите на Норвегия присъдата не може да бъде избегната, акцентира Божанкова. Ако съдът присъди децата на майката и тя излежава присъда, това означава, че децата ще бъдат взети от социалната служба Барневерн, от което се опасяват и протестиращите.

Тук сме да напомним на българското правосъдие, че ние не сме по-долу от другите страни и децата в България се гледат добре. Децата на институциите ли са или на родителите, питат те. 

На протеста беше и емблематичната вече кукла Протестина.