Това, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при Covid-19 острата фаза е от 13 до 15 дни - доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година. Това каза в ефира на БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница.

Той подчерта, че става дума за вирусни изменения, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици. Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение - нито ремдесивирът, нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. По думите на доц. Мангъров препоръката за приемане на аспирин е защото той е средство срещу съсирването на кръвта.

Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици. На никого не сме отказали антибиотици. Трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда - на първо място това е кислород.

Според него в болница трябва да влизат само тези, които имат нужда от кислород.

Доц. Мангъров: Никоя здравна институция не е казала, че маските вършат работа

Доц. Мангъров: Никоя здравна институция не е казала, че маските вършат работа

Това е една утопия

Той повтори отново препоръката си за "супички, чайчета и аспирин" и каза, че личните лекари не трябва да трябва да изписват антибиотици още в началото на лечението. Доц. Мангъров препоръча още на общопрактикуващите лекари да спазват всички мерки, за да не се заразяват.

Не бива да се забравя, че Covid-19 не е от т.нар. особено опасни инфекции. Хубаво е да се носи маска, но по-важно е да се спазва хигиена. Не бива да се забравя, че няма как тази инфекция да не мине през всички хора, в това число и през медицинското съсловие, но това не означава, че медиците не трябва да изпълняват основните си задължения.

Мерките в България са съвсем правилни, беше категоричен доц. Мангъров.

Мангъров: Страхът и изгодата пълнят болниците

Мангъров: Страхът и изгодата пълнят болниците

Щабът трябва да бъде разкаран, повтори отново лекарят

Той заяви, че не трябва да се извинява за съветите, които е давал в началото на пандемията. При този вирус смъртността е много малка и това не позволи той да изчезне през летните месеци.

Припомняме, че на 11 октомври Мангъров заяви, че "щабът трябва да бъде разкаран" именно защото само плаши хората. Той посочи, че неговата теза остава непроменена и винаги е казвал следното на премиера Борисов: Този щаб трябва да бъде разкаран, защото той плаши хората, а всички негативи от него отиват към премиера. Не може да каже дали НОЩ се влияе от политически решения, но и досега смята, че щабът не мисли със собствената си глава, а се влияе от политически мотиви.