ДПС остро осъди поредната проява на ксенофобия.

Мустафа Карадайъ е възмутен от побоя над жената и дъщерите на заместник-главния мюфтия.

Такъв случай създавал лоша репутация. Няма да спрем да призоваваме за толерантност, подчерта лидерът на ДПС.

Има ли държава, която да защитава правата и свободите на своите граждани, попита той. ДПС призова ГЕРБ да поеме отговорността си като управляваща партия и да накаже виновниците.

Нека осъдим и се откажем от езика на омразата, настоя Мустафа Карадайъ.

Няма нищо по-важно от мира, посочи още той.

Това е дълг и отговорност на всички политици и институции, смята лидерът на ДПС. Карадайъ настоява да не се толерира ксенофобията.

Не трябвало да се смята за забранено носенето на забрадка.

Отново партията атакува участието на Обединените патриоти във властта. Те се превръщали в стереотипи и модели за подражание. Партията осъди остро всяка проява на ксенофобия. Карадайъ цитира и Левски: "Всичко се състои в нашите задружни сили".

Припомняме, става въпрос за случая от вчера, когато пред столичен магазин в квартал "Свобода" съпругата на главния мюфтия беше нападната, а дъщерите й, притекли й се на помощ, бяха набити от две момичета и един младеж. Поводът е забрадката на съпругата на Бирали, като двете дъщери не са били забрадени.

Жените са били прегледани от лекар, като най-тежко пострадала е по-голямата дъщеря на Бирали Бирали. Освободени са за домашно лечение, но са в шок от случилото се, информира говорителят на мюфтийството Джелал Фаик. Следователи са изискали видеозаписите от камерите на магазина, води се разследване на случая.

Джелал коментира пред Нова телевизия, че не става въпрос за обикновен случай на хулиганско поведение, тъй като побоят е започнал с ругатни и нападки на верска основа. Нападателките са изрекли и "не ви искаме в България", "тръгвайте си от България". Главното мюфтийство възнамерява също да поиска видеозаписите и се надява на своевременна реакция на властите. Въпреки това Фаик посочи, че за ескалация на напрежението определено вина имат и политиците, които не само допускат, но и употребяват езика на омразата.