"Изцяло приветствам идеята на министър-председателя ген. Борисов да се разсекрети оперативно дело "Галерия".

Най-после българската общественост ще разбере по какъв безцеремонен и циничен начин бившият председател на ДАНС Сертов, бившата депутатка госпожица Дончева и говорителката на ДАНС Зоя Димитрова в продължение на близо една година лъжат и заблуждават българската общественост".

Това заяви в ефира на БиТиВи бившият заместник-директор на ДАНС ген. Иван Драшков.

"Първата лъжа, която е, че аз съм разпоредил разработката „Галерия", че когато е започнала разработката "Галерия", председателят Сертов е бил в отпуск и т.н.", заяви категорично Драшков.

„В тези неща има малко истина, но каква е цялата истина?! Преди да излезе в отпуск, председателят Сертов е разпоредил на тогавашния директор на "Вътрешна сигурност" Писанчев да открие разработката, оперативно дело "Галерия" и тъй като за всяко откриване на оперативно дело са необходими около седмица техническа подготовка, писане на предложения, правене на справочна дейност, реално наистина оперативно дело "Галерия" е регистрирано в оперативния отчет на службата, няколко дена след като Сертов излиза в отпуск", обясни Драшков.

"Там мой подпис не стои", заяви Иван Драшков. "Когато се разсекрети разработката "Галерия" и се види кой е подписал исканията за подслушване на журналистите, ще се разбере кой е разпоредил това, защото не може аз да разпоредя "Галерия" и след това да разпоредя на Сертов да подпише исканията да се подслушват журналисти", категоричен е той.

„Аз по онова време не бях министър-председател, за да разпореждам на Сертов, а бях заместник-председател на ДАНС и Сертов разпореждаше на мен", обясни още бившият заместник-директор на ДАНС.

"Ние, когато ни се свежда разпореждане по вертикала, никой подчинен не пита началника си - "На теб кой ти разпореди?". Така че дали по лично желание на Сертов, или някой му е разпоредил, това може да каже само той", смята Иван Драшков.

"Официалната основа, която е сведена на директора на дирекция "Сигурност" в ДАНС за започване на "Галерия", е, че към медиите от ДАНС изтича класифицирана информация", посочи бившият заместник-директор на Държавна агенция "Национална сигурност".

Припомняме, информационното дело "Галерия" бе започнато от ДАНС по повод на публикации на спрения сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата.

От ДАНС обясниха, че "Галерия" има за цел основно да проследи контактите на Огнян Стефанов, за когото се предполага, че стои зад „Опасните", с хора от политически среди и спецслужбите.

Покрай това обаче в разработката са попаднали журналисти от почти всички национални медии и депутати. Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на "Галерия".