Дрон следи за нови огнища на пожар във военния завод "Дунарит", информира БНР.

Вчера пожар в "Дунарит" предизвика тревога в Русенска област. Евакуирани бяха около 700 работници и жителите на най-близките населени места. Директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" комисар Николай Николов още в началото заяви, че няма данни за експлозия. Децата в близките населени места Николаево и Мартен са изведени от детските градини и училищата, заяви кметът на Русе.

Фабричен дефект на детайл - предполагаема причина за пожара в „Дунарит”

Фабричен дефект на детайл - предполагаема причина за пожара в „Дунарит”

По думите на Гебрев локалният пожар вече е в историята

Днес собственикът на военния завод Емилиян Гебрев коментира, че най-вероятната причина за пожара е фабричен дефект на детайл.

Най-рано следобед разследващи ще могат да влязат в цеха с тротил в "Дунарит". Русенският университет е предоставил дрон, оборудван с термовизионна камера и камера за нощно виждане, с които тази нощ над терена е следено дали има нови огнища на пожара.

Регионалната екоинспекция в Русе е осигурила подвижна станция, с която са измерени контролираните показатели на атмосферния въздух. Към момента не са констатирани превишения на установените норми. За случая е уведомена Окръжна прокуратура Русе, под чието ръководство е образувано производство за изясняване причините за пожара.

Емилиян Гебрев увери, че няма пострадали хора при пожара в цеха на "Дунарит"

Емилиян Гебрев увери, че няма пострадали хора при пожара в цеха на "Дунарит"

По думите му няма опасност и за намиращите се в близост села

Председателят на сформирания кризисен щаб - областният управител на Русе Галин Григоров заяви пред радиото, че през нощта пожарникарите са извършвали превантивни действия, за да не се допуска евентуално възпламеняване на сухата тревна маса, която се намира около огнището на пожара.

В същото време министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви в Плевен, че една от версиите, по които се работи за пожара във военния завод "Дунарит" в Русе, е техническа неизправност.

"Мога да успокоя хората. В момента нямаме тлеещи огнища, но ситуацията изисква да изчакаме определено време с оглед сигурността на служителите, които ще работят на терен. Към момента се провеждат мероприятия с работници, които са били вътре, да видим каква е причината. Районът продължава да бъде под контрола на полицията. В момента правят обливане с вода повторно. Трябва абсолютно всичко да е загасено, за да могат да влязат, все пак трябва да се мисли за сигурността на хората. Работим по всички версии, но това, което в момента имаме като информация, е най вероятно за техническа неизправност", коментира той.

Маринов е в Плевен за откриването на 27-ото национално състезание "Пътен полицай на годината".

Горя цехът за тротил в завод "Дунарит"
Обновена

Горя цехът за тротил в завод "Дунарит"

Работниците са били евакуирани