Два златни, сребърен и бронзов медал за България от втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI в Инополис, Русия.

Бляскавият успех беше постигнат от четирима български състезатели на втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 в Инополис, Русия, и така достигнаха до престижното второ място в отборното класиране.

Андон Тодоров, 8 клас в Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" и Виктор Кожухаров, 9 клас в Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе, спечелиха по един златен медал. Георги Петков, 8 клас в Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", извоюва сребърен медал, а Константин Каменов, 8 клас в Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" - бронзов медал.

Отличните им постижения донесоха гордост и удовлетворение на проф. д-р Каталина Григорова, ръководител на отбора и преподавател в Русенски университет "Ангел Кънчев" и Петър Петров, заместник-ръководител на отбора и лектор в Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

"Младежите ни не само оправдаха, но и надминаха очакванията за отлично представяне. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България - това ни дава огромен стимул да продължим да ги подкрепяме за още по-големи успехи и доказва, че по-ранното обучение дава огромно предимство. Постижението им е блестящ пример за всички, които вървят по техните стъпки и сигурен знак, че страната ни запазва водещите си позиции в състезателното програмиране в Европа", каза проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

Медалите бяха връчени на тържествена церемония на 31 юли в присъствието на Андрей Поминов, първи заместник-министър на образованието и науката на Република Татарстан, Кирил Семеникин, директор на Университета Инополис и проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

"Този месец в Русия се случиха две големи събития - световното първенство по футбол и eJOI", каза в приветствената си реч Андрей Поминов.

Младежите ни защитиха и подобриха успеха си от първото издание на eJOI през 2017 г. Тогава Андон Тодоров и Константин Каменов станаха сребърни медалисти, а Виктор Кожухаров и Георги Петков спечелиха бронзови медали.

Втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 се проведе от 26 юли до 1 август в университета в Инополис - първото висше учебно заведение в Русия, фокусирано върху високи технологии и роботика. В eJOI 2018 взеха участие отбори от 21 държави членки на Съвета на Европа. Състезателните дни отново бяха два, като резултатите можеха да се следят в реално време на сайта на олимпиадата.

Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI се провежда за първи път в София, България, от 7 до 13 септември 2017 г. В пилотното издание участват отбори от 22 държави членки на Съвета на Европа.

Отборът ще кацне на Терминал 2 на Летище София на 1 август (сряда) в 11:35 ч. преди обяд с полет от Москва.