И ГЕРБ, и "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще настояват в изменение на актуализацията на държавния бюджет между първо и второ четене. Двете партии са внесли отделни законопроекти, целящи да компенсират ефектите от ковид кризата върху един от най-засегнатите браншове - туристическият.

"Ние сме категорично против това да се ограничават и затварят бизнеси, ако няма незабавни икономически мерки, които да подпомогнат дейността им. Виждаме немощта на служебния здравен министър да се справи с кризата, и за това не е виновен бизнесът, особено туристическият", заяви бившият министър на туризма Николина Ангелкова.

По думите й служебният кабинет следва да каже категорично кога и какви мерки ще бъдат налагани и какви ще бъдат компенсациите. От ГЕРБ предлагат допълнително 100 милиона лева да бъдат преразпределени към Министерството на туризма за допълнителни капиталови разходи в подкрепа на бизнеса. Искат и ДДС за туризма да остане 9% до края на 2022.

ГЕРБ поискаха оставката на Стойчо Кацаров

ГЕРБ поискаха оставката на Стойчо Кацаров

Мотивът им - провал в управлението на здравната криза

Подобни са параметрите и в предложението на "Изправи се! Ние идваме" - 110 млн. лева допълнителни харчове в помощ за туризма. Сред идеите на партията на Манолова са 75 млн. да отидат за покриване на разходи на бизнеса, 25 млн. да бъдат използвани за ПСР тестове за туристите, идващи у нас, екскурзоводите и планинските водачи да получат еднократни компенсации между 5000 и 7000 лв. и др.

"В последната година и половина заради ковид кризата и тоталното безхаберие на правителството на Борисов засегнаха много бизнеса и особено туризма. България е единствената държава, която не компенсира бизнеси с пряка финансова помощ", заяви Манолова.