Двойно са се увеличили площите със съхнещи горски насаждения за година.

Над 28 000 хектара са достигнали през тази година площите със съхнещи гори в резултат от нападение от корояд, а около половината от тези територии са под управлението на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян – предимно в областите Смолян и Кърджали.

Съхнещите площи ще бъдат описвани и инвентаризирани ежеседмично, тъй като процесът е изключително динамичен.

Това посочи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов на проведената днес в Смолян дискусия по проблема с разпространението на дървесен корояд, съобщи БТА.

Като причини за удвояването на темповете на нарастване на съхненето в Родопите се посочват комплекс от фактори, отчитайки и последиците от останалата от миналата година паднала дървесина, повалена от снеголом.

Тревожно според доц. Костов е сегашното състояние на голяма част от изкуствените насаждения, създадени със залесяване с иглолистни видове през 60-те- 80-те години. Тези изкуствени, предимно борови гори са изиграли противоерозионната си роля през онзи период, но сега те са част от проблема, смятат горските специалисти.

Промените в климата, изразяващи се в проявление на екстремални условия като продължителни засушавания и валежи над средните норми, допринасят за нанасяне на щети върху тези насаждения.

Като мярка за борба с проблема е разпоредено да се прекратят регулярните сечи в зелени насаждения в региони, където има съхнене. По този начин целият ресурс се насочва към дърводобив на засегнатите от корояд насаждения. Бързо възстановяване на съхнещите след нападение от корояд гори не може да има, а изсичането на дървесината ще доведе до промяна на ландшафта в отделни зони, обясняват експерти от горския сектор.

Освен това таксата за добив на дърва за огрев от падналата дървесина се намалява от 3 лв. на 1 лв. за куб. метър, информират от Южноцентралното държавно предприятие. С тази символична цена се цели да се насърчи местното население да помогне в процеса на извозване на падналата дървесина от горите.

На собствениците на частни гори, които все още не са отстранили снеголомната дървесина, ще бъдат изпратени предписания да извършат почистване. Частните собственици ще имат възможност да сключат договор за тази дейност с Държавните предприятия.

Останалата от миналата година паднала дървесина повишава и риска от пожари в горите, посочиха лесовъдите. Наред с обичайните мерки за защита на горите от пожари, заместник- министър Костов предлага да се черпи опита на Средиземноморските страни със създаването на широки противопожарни просеки в горите.