Ще има ли скоро безжичен интернет навсякъде и за всички? Поне в Европа и поне първата стъпка към това бъдеще вече е направена. И общините, включително българските, трябва да побързат и да кандидатстват, посочва Дойче веле.

Александър Андреев разговаря с бившия български външен министър Соломон Паси, който сам има известен принос към тази идея.

През тази седмица Европейският парламент и Еврокомисията взеха решение да отпуснат 120 милиона евро за изграждане на 6000 до 8000 "горещи точки" за безплатен безжичен интернет в ЕС - в рамките на инициативата WiFi4EU. Това решение може би е отглас от една идея, която преди около седем години внесохте Вие заедно с Гергана Паси.

Соломон Паси: Да, през 2011 ние писахме до тогавашните еврокомисари Нели Крус, Вивиан Рединг и Джон Дали с предложение безжичният интернет в ЕС да бъде определен като комунална услуга. Тоест - така, както в една сграда има електричество, вода и канализация, по същия начин да има и гарантиран безжичен интернет. И много се радваме, че сега тази българска инициатива се превърна в европейско решение. Това е вторият случай, в който България успява да прокара нова дигитална политика в ЕС след универсалните зарядни устройства за мобилни телефони. Но тази инициатива за безжичен интернет има и глобален заряд. Това си личи от декларацията на ГС на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която много енергично приветства тази инициатива, защото тя е в пълен синхрон с усилията на ЮНЕСКО и на Международния телекомуникационен съюз. Възможността за безжичен достъп до интернет е много по-важна за периферните общини, за отдалечените селища и за изключените малцинства, отколкото за столиците. Вместо да се изграждат скъпо струващи асфалтови магистрали до периферните региони, ще бъдат изградени скоростни интернет-магистрали, които много по-бързо ще свържат хората с целия свят.

Едното не изключва другото все пак.

С. Паси: В никакъв случай.

Има обаче един проблем. При безплатен и неограничен безжичен достъп до интернет - кой носи отговорност за съдържанията, които се теглят или се качват от съответния IP-адрес?

С. Паси: Това е регулация, която е приложима към абсолютно всяка комунална услуга. По същия начин може да бъде зададен и въпросът: Кой отговаря, ако асансьорът в кооперацията падне или ако се спука водопроводна тръба...

Именно: кой отговаря?

С. Паси: Вече има регулации за интернет, които от ден на ден стават все по-прецизни. Току-що прочетох, че във "Фейсбук" има драматичен растеж на спрените и нецелесъобразни съдържания. Така че това е материя, която тепърва ще се регулира. Юристите най-добре знаят, а и все повече хора разбират принципа от римското право, че злоупотребата не бива да изключва възможността за употреба.

Кога очаквате да бъде осъществен поне стартът на този проект с обявените 120 милиона евро?

С. Паси: Всичко зависи от скоростта, с която общините и частните компании ще кандидатстват за тези пари. Жан-Клод Юнкер е обещал сравнително небюрократична процедура, което е окуражаващо. Аз лично бих призовал всички общини да кандидатстват. Трябва да си даваме сметка, че този проект има и един особено важен глобален заряд. Той е много категорична заявка за борба срещу диктатурите по целия свят.