Започва процедура за конструктивно обследване на блока в благоевградския квартал "Струмско", засегнат от пожара в петък вечерта, при който загинаха двама мъже и една жена, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград, съобщи Нова телевизия.

На среща между кмета на Благоевград Илко Стоянов и собственици и обитатели на апартаменти в блока са обсъдени належащите действия за връщането на хората в домовете им, както и от какво имат нужда.

Общината поема ангажимент за охраната на имуществото на хората, е заявил кметът Стоянов, информират от пресцентъра. Предстои да бъде уточнен броят на семействата, които се нуждаят от временен подслон, а от общината имат готовност да съдействат те да бъдат настанени в социални услуги или в жилища, с които разполага администрацията.

Пожарът в Благоевград е умишлено предизвикан от една от жертвите

Пожарът в Благоевград е умишлено предизвикан от една от жертвите

Прокуратурата се е задействала

Еднократна финансова помощ на засегнатите ще бъде отпусната от дирекцията "Социално подпомагане", а в момента се търси подходящ вариант за набиране на средства в помощ на засегнатите. В следващите дни предстои повторна среща между кмета на община Благоевград и пострадалите.

В града започват да се организират и благотворителни инициативи, с които да бъдат подпомогнати потърпевшите от пожара семейства. Регионалната библиотека "Димитър Талев", заедно с преподаватели от Средното училище за изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски" и родители, организират благотворителен базар в подкрепа на семейството на загиналия при пожара 40-годишен мъж. На базара, който ще е във фоайето на библиотеката, ще бъдат изложени за продажба ръчно изработени картички, рисунки и коледна украса, изработени от ученици от благоевградски училища.