На 17 юни с писмо ЕК официално е дала старт на проектите по Оперативна програма "Регионално развитие" и Оперативна програма "Транспорт".

Това съобщи председателят на надзорния съвет на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Иван Атанасов по време на проведената днес открита инспекция на автомагистрала "Люлин". 
   
По думите на Атанасов това е знак, че процесът на саниране е напълно завършил и агенцията показва, че има капацитет и работи по европейските правила и може да усвоява успешно средствата, планирани по оперативните програми.

„... Пътната агенция беше изцяло реформирана и бе въведен всеобхватен Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.
Тъй като беше вдигната отмяната на двата проекта по Кохезионния фонд, ние сме в позиция също така да отменим резервите си по отношение на подписването на нови договори, които се финансират по схема за помощ по Структурните фондове 2007-2013", се казва в писмото от ЕК.

„С това писмо всъщност Европейската комисия, след цялостната оценка на реформите извършени в сектора, смята, че ние сме в състояние успешно да управляваме европейските средства", коментира на брифинг Атанасов.

Така се отменя забраната, наложена в началото на 2008 г.
Могат за стартират всички процедури по ОП „Регионално развитие", където има 14 лота, одобрени от управляващия орган в МРРБ, и по Оперативна програма "Транспорт", където списъкът с приоритетните обекти включва АМ "Струма", АМ "Марица", АМ "Тракия", АМ "Хемус" - гара Яна, Кърджали - Подкова, Враца - Ботевград, Видин - Монтана (Димово - Бела - Руженци).