Взехме си бележка за гласуването в българския парламент, уважаваме го, а сега правителството трябва да реши какво ще се прави по-нататък.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей във връзка с гласуването в Народното събрание, призоваващо правителството да прецени възможността за рестартиране на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", спрени по силата на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

"Европейската комисия се отнася с уважение към решението на българското правителство за отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй", допълни той, цитиран от БНР.

От българското правителство зависи как ще се процедира сега и как ще аргументира евентуално искане в тази посока, каза още той. Ако получим такова искане ще го разгледаме и ще излезем с отговор, поясни Грей. Той добави, че газовата криза е приключила.

По думите му обаче вместо ядрени технологии от 70-те години на миналия век Еврокомисията иска да обсъжда с България мерките, които трябва да се предприемат за повишаване сигурността на газовите доставки в страната ни.

Това, което е важно сега е как ще продължим напред и как да направим така, че България в бъдеще да не се оказва изолирана от Европа, подчерта Грей. Става дума за връзки с газопреносните системи с други страни, с хранилища, за терминали за втечнен газ.

Това са въпроси, по които ЕК очаква да работи с България, каза още говорителят на ЕК.