От Сдружение за дива природа "Балкани" излязоха със становище във връзка с инцидента с мечката от Белица. Те алармират за липса на експерти за работа с диви мечки у нас.

С изключение на групата за спешни случаи в района на РИОСВ Смолян, спешни екипи и национална комисия към момента не функционират. Към днешна дата обучените експерти за работа с диви мечки в България почти няма, заявяват от сдружението.

Те поясняват, че оборудването, което се ползва за придвижване в труднодостъпни терени е старо. Липсват осигурени средства за консумативи, гориво и заплащане. На фона на всичко това експертите се отзовават доброволно в повечето случаи, в които има ситуация с проблемна мечка, добавят още те.

Според тях липсата на спешен екип за мечките в района, който да реагира своевременно като събере данни от мястото на инцидента, е довело до повишаване на напрежението по казуса с мечката в Белица.

От Сдружение за дива природа "Балкани" заявяват, че ще помогнат на Изпълнителна агенция по горите за прогонване и преместване на проблемната мечка. Те препоръчват много внимателно да бъде изследван районна. Според тях трябва да се постави GPS нашийник на мечката, за да се следи нейното движение и при рецидив да се вземат необходимите мерки.

Никола Дойкин: При среща с мечка никога не бягайте

Никола Дойкин: При среща с мечка никога не бягайте

Човекът не се възприема от мечката като храна, а като източник

Те настояват за:

Възстановяване дейността на екипите за спешни случаи и националната комисия, които да работят с местното население и обществеността за повишаване на информираността по темата.

Планиране на средства за осигуряване на електропастири, овчарски кучета и спрейове за населението, което живее в непосредствена близост до местообитания на мечки.

Поставяне на информационни табели с насоки за поведение в местообитания на мечки.

Прозрачност в работата на Министерство на земеделието, храните и горите при издаването на разрешения за отстрел и тяхната реализация.

Не на последно място борба с бракониерството, за което са нужни политическа воля и сътрудничество между институциите за повишаване на контрола в горите.

Припомняме, мечка нападна жена край парка, която излязла за гъби. Временно Парка за танцуващи мечки в Белица бе затворен. Същевременно кметът на града Сергей Ревански поиска мечката да бъде разстреляна.

По-късно стана ясно, че мечата няма да бъде отстреляна, без да е сигурна, че е проблемна.