Басейнова дирекция - Варна и ИАРА отново провериха Варненското езеро след сигнал за умряла риба. Проверката е извършена вчера в участък от крайбрежието на Варненско езеро - на около 500 м източно от "Терем - Флотски арсенал" в посока с. Константиново. Там са установени големи количества умряла риба в езерото и на брега. Взетите експресни водни проби за анализ от мястото не регистрират отклонения.

Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени допълнително на страницата на БДЧР. Своевременно е уведомена РИОСВ - Варна за извършване на проверка, която да установи бреговите източници на замърсяване.

Междувременно излязоха резултатите от анализа на водните проби, взети от акватория на Варненското езеро и "Морска гара - Варна" при предишните проверки по двата сигнала от миналата седмица.

До месец и половина ремонтират тръбопровода във Варненското езеро

До месец и половина ремонтират тръбопровода във Варненското езеро

За кмета сателитните снимки на разлива били спекулация

Първият сигнал беше за червено оцветяване и мъртви делфини от 11 май 2020 г. в района на Варненско езеро "Нов канал", непосредствено преди вливане в Черно море. Отчетените резултати показват отклонения от нормата

Вторият сигнал е от 13 май 2020 г. и беше за мътни и замърсени води в района на "Морска гара - Варна". Отчетените резултати показват отклонения от нормата.

Припомняме, че днес по-рано стана ясно, че до месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро.

Причина за ремонта е теча на фекални води в залива КЕВР започна проверка на ВиК-Варна.

КЕВР подхвана ВиК-Варна заради теча на фекални води в залива

КЕВР подхвана ВиК-Варна заради теча на фекални води в залива

Регулаторът проверява от кога е аварията

На 15 май Окръжната прокуратура във Варна провери сигнал за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопровод.

За проблема се знае от месеци. За изтичането на отпадните води институциите са сигнализирани още през септември. През април главният експерт в РИОСВ-Варна заяви, че са предприети всички законови действия за отстраняването на проблема.

Тя посочи, че е наложена санкция от 44 000 лв. на месец на ВиК-Варна. От своя страна от водното дружество обясниха, че обжалват решението, тъй като замърсяването не е свързано с ВиК.