Ще подпиша всяка диплома на випуск 2009, която ми донесат. Това обеща бившият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев.

Илчев коментира пред "Хоризонт" по БНР възникналия казус с неподписани лично от него дипломи на випуск 2009, чиято легализация впоследствие се оказва проблемна.

Дипломите ни през 2009 г. са валидни, защити се СУ след репортаж

Дипломите ни през 2009 г. са валидни, защити се СУ след репортаж

От репортажа на телевизията става ясно, че хиляди дипломи са невалидни

Припомняме, вчера в репортаж на Нова телевизия беше съобщено, че хиляди дипломи за висше образование от 2009 г. са невалидни. Бившите вече студенти разбират за това, едва когато им се наложи да легализират документите си, за да се реализират в чужбина.

Обаче в съобщение до медиите университетът увери, че издадените през 2009 г. дипломи са валидни.

"Когато станах ректор се оказа, че трябва да полагам към 18 хиляди подписа всяка година, което е невъзможно. Опитахме да се борим със системата по законния начин. Нищо не стана, макар че ставаше въпрос за промяната на две думи", каза Илчев пред радиото.

Той уточни, че тъй като тогавашното ръководство на ВУЗ-а не е срещнало разбиране за законова промяна на режима, вместо ръкописен подпис е бил направен печат, равнозначен на подписа на ректора.

В края на правителството на тройната коалиция е била направена законова поправка, която упълномощава заместник-ректорите да полагат подпис вместо ректора, поясни още проф. Илчев.

"Едно е да полагаш 20 хиляди подписа, друго е шест души да полагат тези подписи", изтъкна той.

Илчев каза още, че стотици възпитаници на Софийския университет от въпросния випуск 2009 са отишли да учат в чужбина и не са имали проблем с дипломите си, но тази година по думите му вероятно нотариусите се презастраховат. Той декларира готовността си да подпише всеки документ, който се оказва проблематичен заради липсата на ръкописния му подпис.

Всички подписи на ректори се съхраняват в МОН и ако след години трябва да се провери дали една диплома е истинска, се отваря архивът, обяви от своя страна служебният министър на образованието проф. Николай Денков, който коментира темата в предаването "Неделя 150".

Според него това е единственият подобен случай сред 37 държавни и 14 частни ВУЗ-а у нас.