Електроенергийният системен оператор и трите електроразпределителни дружества са подготвени за предстоящия зимен сезон. Това установи проверка на Министерството на енергетиката.

От енергийното министерство посочват, че между 24 септември и 11 октомври са били инспектирани обекти на "ЕСО" ЕАД, "Електроразпределение ЮГ" ЕАД, "Електроразпределение Север" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Целта е да се установи степента на готовност на енергийните обекти за работа при бедствия, за да се намалят неблагоприятните последствия от природни бедствия и аварии през есенно-зимния период 2019-2020 г.

На произволен принцип са били проверени енергийни обекти в районите на градовете Ямбол, Карнобат, Айтос, Бургас, Пловдив, Банско, Разлог, Белица, Гоце Делчев, Хаджидимово, Бяла, Борово, Две могили, Русе, Ветово, Цар Калоян и Глоджево.

При проверката е било констатирано, че въздушните електропроводни линии високо напрежение, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани просеки, а сервитутните зони около въздушните електропроводи за средно напрежение са почистени.

Предстои до края на месеца да бъдат премахнати клони на дървета в близост до въздушни линии за ниско напрежение.

Много от въздушните електропроводи ниско напрежение, които преминават успоредно над тротоарните зони на населените места, са подменени с изолирани усукани проводници, които не се влияят от досега им с клони на дървета.

В по-големите градове мрежите за ниско напрежение са изградени чрез силови кабели, които са положени подземно.

От министерството на енергетиката съобщават, че съоръженията в обслужваните от трите електроразпределителни дружества възлови станции и трафопостове са преминали годишния профилактичен преглед и са подготвени за работа при зимни условия.

Установено е, че в подстанциите са изпълнени необходимите мероприятия, свързани с подготовката им за есенно-зимния сезон, а преносимите средства за пожарогасене и пожарогасителните са преминали периодична проверка и са годни за ползване.

Във всички проверени дружества има аварийни екипи на денонощно разположение, които са оборудвани с високопроходими автомобили и всички материали за аварийно-възстановителни работи.