България може да загуби голяма част от полагащите й се пари от Европейския съюз.

За това предупреди Жан - Мари Сейлер, ръководител на генерална дирекция „Регионална политика" на ЕК, цитиран от БНР.

По думите му това може да се случи, ако страната ни не ускори сключването на договори по европроекти. Той участва в Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

Ако не се усвоят навреме отпуснатите средства, ние просто си ги взимаме и ги връщане на европейския данъкоплатец, посочи Сейлер.

Той припомни, че много държави вече са пострадали заради това правило.

Сейлер изтъкна, че България е на последно място по сключването на договори по проекти и намиране на бенефициенти. Като пример шефът на дирекция „Регионална политика" даде програмите „Транспорт" и „Околна среда".

По-рано днес за проблеми с плащанията призна и Юлияна Николова, секретар на съвета за управление на средствата от Европейския съюз.

Николова цитира част от оценките на генералния директор на дирекция "Регионална политика" в ЕК Дирк Анер към финансовия министър Симеон Дянков. По думите й от него става ясно, че „сме добре с договарянията, но не сме добре с плащанията".

Николова добави, че проблемът не е толкова във физическото изпълнение на проектите, а по-скоро в капацитета на бенефициентите да се отчитат и органите, които отчитат техните разходи, бързо да ги придвижват към исканията на комисията за плащане.
И в тази насока ще бъдат предприети мерките оттук нататък, посочи тя.

По повод предположенията, че тя е една от възможните кандидатури за поста еврокомисар в случай, че Румяна Желева не бъде одобрена, Николова заяви: Смятам, че всякакви коментари преди да стане ясно окончателното решение не трябва да бъдат публични.

Нито в момента мисля в тази посока, нито някой ме кара да мисля, каза още тя.