Въвеждането на еврото у нас няма да доведе до сериозно нарастване на инфлацията в страната. Това увери управителят на БНБ Димитър Радев.

Радев поясни, че в рамките на година ще има яснота кога и как ще се присъединим към Банковия съюз.

Мъдрост и устойчивост пожела Радев на обновения УС на БНБ

Мъдрост и устойчивост пожела Радев на обновения УС на БНБ

Людмила Елкова официално встъпи в длъжност като член на Управителния съвет на Българска народна банка

"Това, което категорично може да се каже, е, че по отношение на паричния режим няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища, както на тази първа стъпка Банковият съюз и валутният механизъм, така и с приемането на еврото. Това обаче категорично не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените", коментира Радев пред БНТ.

БНБ вече публикува съпоставка на банкови такси

БНБ вече публикува съпоставка на банкови такси

Информацията е за банки, платежни институции и дружества за електронни пари

Гуверньорът на Българската народна банка успокои, че състоянието на банковия сектор у нас се подобрява през последните 3 г.

Влизането на страната ни в Банковия съюз е първата стъпка към присъединяването към еврозоната. В началото на следващата година ще бъде направена задълбочена оценка на банките у нас, отбеляза той и добави, че процесът ще премине гладко.

"Ще има увеличаване на функциите на Европейската централна банка, но това ще става в рамките на близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и като модел това няма да се различава от организацията на надзорната дейност, която съществува в еврозоната", поясни той.

Променят закона за БНБ заради еврозоната и ЕЦБ

Променят закона за БНБ заради еврозоната и ЕЦБ

Предвиждат институционална независимост на БНБ и персонална за Управителния съвет

Управителят на банката е категоричен, че не трябва да буди притеснение консолидацията на банките, тъй като това е естествен процес. Според него по-малките национални банки няма да изчезнат, техният брой ще се оптимизира и ще има място на пазара и в бъдеще.

Радев потвърди прогнозите за вдигане на лихвите. Той очаква този процес да започне в Европа през втората половина на следващата година.

По-високите лихви ще се отразят добре на хората, които имат спестявания в банките, защото ще им носят по-висок доход.

По думите му забелязват се ясни знаци за забавяне на икономическия растеж в световен план.

"Рано е да говорим за финансова криза, но има явни индикации за забавяне на икономическия растеж. Това показва, че ние ще навлезем в един икономически цикъл на не толкова добри икономически времена в сравнение с последните близо 10 години", прогнозира гуверньорът, но не може да даде прогнози колко ще продължи и какъв ще е размерът на забавения растеж заради политически и икономически фактори.

Той увери, че БНБ предприема необходимите мерки, за да ограничат негативните последствия.