Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обсъди преговорите за закупуване на американски изтребители Ф-16 с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщават от пресцентъра на партията.

Двамата разговаряха в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон.

САЩ са удовлетворени от Цветанов, Борисов и парламента за Ф-16

САЩ са удовлетворени от Цветанов, Борисов и парламента за Ф-16

Обясняват за асиметричните заплахи от трети държави и сигурността в Черноморския регион

Цветанов информира Помпео за политическото решение на българския парламент, с което дава мандат на правителството на България да стартира преговорните процедури със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16.

При постигане на съответните договорености в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България, подчерта Цветанов.

По време на разговора българската страна изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на Ф-16 се гарантира суверенитетът на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО.

Йотова иска да види експертите за Ф-16 на светло

Йотова иска да види експертите за Ф-16 на светло

Нямам основания да не вярвам на президента Радев

Двете страни също са съгласни, че друг много важен регионален елемент е европейската и трансатлантическата перспектива пред страните от региона.

След българското европредседателство, което постави европейската перспектива на страните от Западните Балкани сред основните приоритети на ЕС, днес тези процеси за повечето от държавите са необратими, каза още Цветанов. Като особено позитивен пример Цветанов посочи Македония, която след подписването на Споразумението за приятелство и добросъседство с България подписа подобно споразумение и с Гърция и днес членството на Македония в НАТО изглежда все по-близо.

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

"Локхийд Мартин" се цели в апетитен пазар в Азия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази подкрепа за демократичните процеси в региона, като предаде поздрави на българския министър-председател Бойко Борисов.

Българското правителство е достоен съюзник на САЩ в региона, подчерта Помпео.

През януари депутатите гласуваха мандат на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 блок 70 за Военновъздушните сили. Решението бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС и ВМРО.