Цветан Цветанов проведе среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Югоизточна Европа Матю Бойс. Двамата са доволни от скорошната си среща в София през декември 2018 г., информират от пресцентъра на ГЕРБ.

Днес са обсъдени въпроси на двустранното сътрудничество - средата за сигурност в региона, евроатлантическите перспективи пред някои от балканските държави, както и възможностите за разширяване на сътрудничеството в политико-военната област.

Именно в този аспект, американската страна изрази удовлетворение от наскорошното решение на Народното събрание за предоставяне на мандат на българското правителство за започване на преговори с американската държава за закупуване на изтребителите Ф-16, обясняват от партията.

От американска страна е препотвърдена високата оценка за българския парламент, изразил подкрепа към Министерския съвет на Република България и Работната група по избора на изтребител, препоръчала започването на преговори за закупуване на Ф-16 за нуждите българските ВВС.

Посланикът на САЩ: Никога не е имало натиск за F-16

Посланикът на САЩ: Никога не е имало натиск за F-16

България сама вземала решенията

България би закупила най-висок клас самолет, гарантиращ геополитическата стратегическа визия на страната през следващите десетилетия. Помощник-държавният секретар Матю Бойс изрази благодарност и подкрепа за правителството и лично на премиера Бойко Борисов в тази насока и изказа благодарност на Цветан Цветанов за активната му парламентарна дейност.

В разговора са обсъдени и регионални аспекти на сигурността през призмата на реалните и потенциални асиметрични заплахи за региона от страна на трети държави.

Приносът на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. по отношение на Западните Балкани е високо оценен.

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

С него ще бъдем защитени

Именно евроатлантическата ориентация на държавите от региона е гаранция за просперитет и устойчиво демократично развитие.

В тази връзка е приветствано придвижването на Македония към НАТО, както и цялостния контекст на българо-македонските двустранни отношения. Обсъдени са и въпроси на сигурността и многостранните отношения и в Черноморския регион.

Утре Цветанов е на среща с висши представители на администрацията във Вашингтон продължават по програма. Цветанов ще участва и в конференция по сигурността в Сената на САЩ, организирана от влиятелен сенатор-републиканец Джеймс Инхоф.

Цветанов ще участва за поредна година в Годишната молитвена закуска с Доналд Тръмп. Тази година в делегацията е и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, допълват от ГЕРБ.

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Настоява процесът да бъде прозрачен и обективен

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Той не знае дали е имало извиване на ръце и пазарлъци с ДПС