"Никога не е имало никакъв вид натиск. Това е суверенно българско решение. България е наш партньор, член на НАТО и ЕС." Това заяви американският посланик Ерик Рубин пред bTV по повод преговорите за закупуване на нов изтребител.

Той е категоричен, че не е имало и лобизъм. По думите му са насърчавали България да модернизира армията си, но никога не е имало натиск или неправомерни действия.

"България сама взема решения, спазвали сме стриктно българските закони и сме се придържали към процедурата", разясни американският посланик. Според него всичко става прозрачно и открито.

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Настоява процесът да бъде прозрачен и обективен

Той подчерта, че това е продажба между двете правителства и това гарантира, че интересът на всички страни ще бъде опазен.

"Това не е обикновена търговска транзакция, а стратегическо решение", допълни Ерик Рубин.

Посланикът обясни, че причината F-16 да не е във ВВС на други страни по света, е че България закупува негова обновена версия блок 70, която е най-модерната до момента.

"Te имат способности за спасяване на пилота, ако изпадне в безсъзнание, способности за авионика и комуникации", изтъкна той.

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

С него ще бъдем защитени

По думите му вече редица държави са го поръчали, включително и Словакия в ЕС.

Рубин запита и защо България да не получи най-доброто.

По отношение на цената американският посланик заяви, че окончателната цена ще бъде определена е края на преговорите, като тя ще бъде изцяло съобразена с нуждите на България.

"Не приемаме, че този самолет е по-скъп от алтернативите. Погрешно е да се съди по първоначалната цена", подчерта Рубин.

Според него България твърде дълго е отлагала закупуването на модерни изтребители.

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен
Обновена

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен

Докладът препоръчва промяна на методиката за избор на изтребители

На въпрос дали са готови от САЩ да приемат лизинг или изплащане след изпълнение на поръчката, американският посланик посочи, че това как ще изглежда окончателният договор ще бъде тема на преговори и предварително той не би искал да ги коментира.

"Българското правителство ще реши с кого ще преговаряме. Ясно е, че министерството на отбраната ще участва активно", допълни посланик Рубин.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Той не знае дали е имало извиване на ръце и пазарлъци с ДПС