Списък с 11 отсечки в рамките на Столична община, за които няма да се изисква винетка, публикува в социалните мрежи кметът Йорданка Фандъкова.

Темата стана актуална през последните дни, след като се разбра, че с въвеждането на тол системата може да отпадне дългогодишната договорка на някои отсечки около София да няма контрол от АПИ, съобщиха от btv.

Днес по-рано стана ясно, че нито един водач на МПС, който вече е преминал или ще премине по републиканските пътища в границите на Столичната община, няма да получи фиш и да бъде глобен за липса на винетка, въпреки че формално такава е необходима и вече има контрол.

Премиерът прати Георги Терзийски на площадите "да съобщи три пъти като глашатай", че няма да има винетки. Така влезе премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет днес, търсейки директно шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. Поводът е Борисов да се ядоса е, че жителите на тези населени места ще плащат винетки и готвят протести.

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Премиерът можел да се разправи с всеки за един следобед

Опасенията на жители на Нови Искър, че ще си плащат, за да ходят на работа. Жителите на Нови Искър се готвят да излязат на протест за втори пореден ден. Припомняме, че те блокираха за четири часа пътя към столичния квартал. Недоволството им е породено от липсата на яснота дали ще трябва да плащат винетки до София.

"За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Списъкът с тези пътища, който изготвихме, многократно е обсъждан с ръководството на агенция "Пътна инфраструктура". Това е и позицията, която защитаваме от началото на обсъжданията на тол системата. "Ние имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа", пише Фандъкова в профила си.

Останалите общини също трябва да обявят за кои отсечки в рамките им не желаят да се плаща винетка - като са готови в замяна да поемат поддръжката на шосетата.

Участъците без винетки са:

 • Път № 181 в участъка от София до с. Железница/Плана
 • Път №82 в участъка от София до Панчарево и с. Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел
 • Софийски Околовръстен път
 • Северна Скоростна тангента
 • Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. "Сливница" до пътен възел "Божурище"
 • Участък от път № 189 между СОП и гр. Банкя - разклона от Суходолски път
 • Участък от път №1 - Е79 между "Черния Кос" и ул. "Войнишко въстание" с. Владая
 • Участък от път №1 - Е79 между СОП и с. Желява
 • Участъка от път (III - 802 ) между бул. "Европа" и гр. Банкя
 • Участъка от ул. "Малобучески път" между кв. "Суходол" и с. Мало Бучино
 • Републикански път II-81 - от СОП до с. Волуяк"

От приложената към публикацията карта прави впечатление, че някои безплатни отсечки са изолирани и от двете си страни от платени такива.