София е свободен град на свободни хора, а различията, които имаме, не се охраняват с барикади, а с упорство в спазването на закона. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това са принципи, които като човек и кмет защитавам. Защитавах ги по време на протестите срещу първото правителство на Борисов, срещу правителството на Орешарски, правя го и днес, заяви кметът на София.

Съзнавам, че думите ми едва ли ще бъдат приети както от организаторите на протеста, така и от тези, които са срещу тях. Но и в еуфория, в гняв и в емоции, ние продължаваме да живеем заедно, допълни тя.

Моят призив към организаторите на протеста е да спазят закона - да го заявят и провеждат по реда на Закона за събранията и митингите. Убедена съм, че от това протестът няма да загуби, напротив, ще спечели, защото ще покаже, че този, който иска законност, спазва закона.

Моят "старомоден" призив е за спазване на закона. В противен случай, всеки борец за справедливост рискува да се превърне в това, срещу което твърди, че се бори, заяви тя.

Припомняме по-рано днес СДВР съобщи, че полицията преговарят с протестиращите да премахнат палатковия лагер и да освободят движението.

Протестиращите категорично отказват да разговарят с полицейските служители, да отстъпят от позицията си и събират камъни и бутилки "в случай, че бъдат атакувани".

News.bg припомня, че вчера полицията премахна палатките от трите кръстовища в столицата. В резултат на това бяха задържани 12 лица, осем от тях за неизпълнение за полицейско нареждане и три без документи за самоличност. По-късно те бяха освободени.

Вчера бяха арестувани и двама протестиращи във Варна заради отказ да възстановят движението. Премахнати бяха и палатките в Стара Загора.

По-късно обаче, протестиращите отново блокираха "Орлов мост".