Столична община ще се включи активно в организацията за връщане на училище на учениците от София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. За да не губим време и да помогнем на училищата, ние вече подготвяме организацията за доставката на тестовете до училищата. Тяхната логистика ще се поеме от екипите на аварийната дирекция на общината - те отговарят за взимането на тестовете от базата в Лозен и доставката до 24 разпределителни пункта, които ще организираме във всеки район заедно с районните кметове.

Столичният кмет Фандъкова е разговаряла и с директора на ПУДООС за организация по събирането на медицинските отпадъци и указанията, които да изпратят на директорите. София трябва да е готова, за да могат децата от първия възможен ден да се върнат на училище, подчерта Фандъкова.

Тестовете са решение, защото ще бъдат още един филтър, които да гарантира безопасна среда. Призовавам екипите на МОН и МЗ максимално бързо да дадат повече информация за тестовете на родителите, така че максимален брой от тях да бъдат убедени и спокойно да пуснат децата си на училище.

Денков притеснен от манипулиране при тестване на децата вкъщи

Денков притеснен от манипулиране при тестване на децата вкъщи

Преди седмица имахме 500 заразени деца

Съгласно правилата в момента децата ще се върнат в училище, при 50% желаещи, като за останалите вкъщи няма организация. Министърът на образованието признава, че учителят не може да работи едновременно присъствено и онлайн, а хибридно обучение може да се направи в много малко училища.

Това на практика означава, че децата, които останат вкъщи няма да бъдат обучавани, те ще разчитат на помощта на родителите. Това е притеснително и затова е необходимо спешно да има информация за родителите, подчерта Фандъкова.