Френската организация Assosiation "Solution international" иска публично извинение от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки за негови изявление пред българските медии, които от организацията определят като дискриминационни  по отношение на ромите.

Това стана ясно от писмо на "Solution international", изпратено до българските медии.

В писмото се посочват две конкретни фрази, които са предизвикали реакцията на организацията: „Няма циганин, който да си плаща тока." и „Защо правят по 11 деца, като не могат да броят до 10?".

Ако Ангел Джамбазки не поднесе извинения към ромската общност, срещу и срещу ВМРО ще бъдат  заведени дела за клевета и расова дискриминация в Европейския съд за правата на човека.

От "Solution international" имат намерение да поискат по 2 евро обезщетение за всеки български гражданин от ромски произход, ако се стигне до  завеждане на дела.

В писмото се посочва, че не заплашват, а само предупреждават Джамбазки за намеренията си.

От асоциацията поставят въпроса дали заместник-председателят  на ВМРО разполага с доказателства, че всички роми не плащат сметките си за ток.

„Не може политически представено лице да нарушава европейската Директива за расово равенство, за да стане популярно медийно представено лице." - посочват от организацията.

„Смятаме, че лидер на такава голяма позиция не би трябвало да създава дискриминация между отделни групи хора." - се казва още в писмото.