Над 147 млн. лв. от бюджета на АПИ през 2020 г. са инвестирани в мерки за пътна безопасност. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски на церемонията по връчването на годишните награди на Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". Терзийски отбеляза, че тези средства са 4 пъти повече от инвестираните през 2019 г. - малко над 37 млн. лв., и над 6 пъти повече от 2018 г., когато са вложени 24 млн. лв.

Той посочи, че се подновят ограничителни системи не само при ремонт или когато мантинелите са увредени при пътни инциденти, а и когато те не отговарят на съвременните норми и стандарти. Целта е да се увеличи зоната на въздействие и степента на задържане, така че пътуващите да бъдат максимално сигурни за своята безопасност и дори при излизане на платното или удар да бъдат предотвратени тежки пътни инциденти.

КАТ с акции на конвейер - погва и шофьорите без колани

КАТ с акции на конвейер - погва и шофьорите без колани

Данните от предишната операция все още се анализират

В партньорство с Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" ще изпълним пилотна интелигентна система за пътна безопасност на 11 участъка от републиканската пътна мрежа, съобщи председателят на АПИ.Ще бъдат монтирани 23 електронни табели с изменящо се съдържание, които ще дават информация за метеорологичните условия и трафика в реално време, ще бъдат снабдени с камери за видеонаблюдение и ще извършват преброяване на преминалите превозни средства, обясни председателят на АПИ.

Той посочи още, че в момента се изграждат интелигентни транспортни системи на автомагистралите "Струма" и "Тракия", като чрез високотехнологични компоненти и централизиран софтуер ще се осигури мониторинг, контрол и управление на трафика, така че да се изпълнят изискванията на европейските директиви. Подобни интелигентни транспортни системи ще има и на новостроящите се участъци на магистралите "Хемус" и "Европа" като поетапно ще бъдат внедрявани и на вече построените магистрални трасета, добави той.

Снимка 522417

Източник: АПИ

Наградата за цялостен дългогодишен професионален принос за повишаване на безопасността на движението получи инж. Николай Стоянов от Института по пътища и мостове към АПИ, който работи в държавната пътна администрация от 1975 г. Директорът на дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" в АПИ инж. Даниел Иваничков взе отличието в категорията за държавна институция с принос за повишаване на пътната безопасност през 2020 г.

Снимка 522416

Източник: АПИ