Корнелия Нинова трябва да си ходи, тя е вредна за партията, вредна е и за България.

Това заяви Георги Гергов преди днешния пленум на столетницата.

Алтернатива винаги има, отсече той, но не каза дали алтернативата в БСП е Кирил Добрев.

Антон Кутев иска лидер, който да изведе БСП на барикадата

Антон Кутев иска лидер, който да изведе БСП на барикадата

БСП се събира за първи път от три месеца

За него в лявата партия алтернатива винаги има. Гергов иска да види какво ще реши пленумът и какви ще са дискусиите и тогава ще прецени дали да подкрепи подписката за допитване до народа за сваляне на властта.

Янаки Стоилов иска по-радикални мерки, отколкото предлаганата от лидера всенародна подписка за събаряне на властта.

Имаме много контекстни въпроси, за които да протестираме, изтъкна той преди днешния пленум. Не можем да чакаме събирането на някакви подписи, трябвало преди това да има действия, които водят до развръзка, смята социалистът. За него левицата трябва да е в състояние да организира такива протести до оставка на правителството. Той очаква да се постави на обсъждане решението за провеждането на спрял избор на лидер и за провеждане на Конгрес, взето на подпис. Стоилов се опасява, че има опасност червените да затънат в процедурните въпроси и да изпуснат съществените.

ГЕРБ няма да позволят на БСП да изперат имиджа на Божков

ГЕРБ няма да позволят на БСП да изперат имиджа на Божков

Нинова въвличала цялата партия в една много сложна ситуация

Народният представител Филип Попов защити взетото решение за подпис за избора на лидер. От юридическа гледна точка проблем нямало. И при предишни председатели се вземали решения на подпис. Важно е волеизявлението, подчерта той. Решението за датата за прекия избор било легитимно, по думите на Попов. В устава не било записано, че трябва да има физическо присъствие, за да се вземе дадено решение, по думите на червения депутат.

Той подкрепя и идеята за всенародна подписка за събаряне на кабинета. По думите му вот на недоверие нямало да даде същият резултат, защото останалите партии не виждали това, на което са подлагани обикновените хора.

БСП иска комисия в НС за Божков и започва народен поход за сваляне на властта

БСП иска комисия в НС за Божков и започва народен поход за сваляне на властта

Искат народен вот на недоверие

Ние влизаме от скандал в скандал - хотел , записи, скандали, които тресат страната, недоволен е Филип Попов. Скандалите били предизвикани от управляващите и са заради модела на управление, според него.

Всенародната подписка щяла да има повече тежест от предходните вотове на недоверие. Страната се тресе, не можем да се правим, че нищо не се случва, изтъкна народният представител. Той призова медиите да попитат Бойко Борисов какво се случва с неговата партия, с SMS-ите.

Избират нов лидер на БСП на 26 септември

Избират нов лидер на БСП на 26 септември

Кандидатите за председател трябва да се регистрират до 21 август

Решението за прекия избор, взето на подпис е нелегитимно, според президента на ПЕС Сергей Станишев.

Ние не може да позволяваме нещо, което касае фундаментални неща за функционирането на партията - избор на лидер и конгреса, да бъдат правно оспорими, зави социалистът.

Най-важното е в каква кондиция влизаме, какво предлагаме на хората като алтернатива и дали сме убедителни, категоричен бе той. Станишев иска да види от левицата оценка на това какво се случи в страната през тези 3 месеца на епидемията.

В здравен аспект излизаме сравнително добре, но в социално-икономическата сфера мерките на правителството са фрагментарни и слаби и БСП трябва да каже какво предлага като алтернатива, настоява президентът на ПЕС.

Сергей Станишев критикува обявената от Нинова инициатива за всенародна подписка за оставката на правителството.

Повтаряме погрешни практики, смята той.

БСП насрочи за 26 септември вътрешнопартийния избор на председател

БСП насрочи за 26 септември вътрешнопартийния избор на председател

Непроведените общински конференции ще се състоят до 16 август

Смущаващо е, че за пореден път се държим като извънпарламентарна сила, каза той и напомни колко инструменти има БСП и в момента, подчерта социалистът.

Мисля, че смисълът на днешния пленум е да се формира политика, която ще позволи консолидация, заяви и Костадин Паскалев. Ако продължи по този начин, скоро няма да има пленум на БСП, анализира той ситуацията в червената партия.

Той очаква на днешния пленум лидерката Корнелия Нинова да поиска да се санира решението на подпис за прекия избор. Това бил разумният подход, тъй като така щяло да се снижи напрежението и партията щяла да върви напред.

Станишев иска дебат за физиономията на БСП

Станишев иска дебат за физиономията на БСП

Нужен е антикризисен икономически щаб

Важното е да се вземат онези решения, които касаят перспективата на БСП да бъде реална опозиция в България, защото ще гледаме тези безобразия, които гледаме в момента, смята Паскалев.

От нас се очаква да бъдем консолидирани, заяви социалистът Красимир Янков.

Тежките разделителни линии явно ще продължат в тази кампания, такъв тон се задава от ръководството, подчерта той. Социалистът и кандидат за лидер на червената партия иска съкратен срок за председателския вот. Октомври било късно като срок за провеждане на Конгреса.

Колкото по-кратък е срокът да се мобилизира след това партията за изборите, толкова по-малки са шансовете тя да получи доверие, смята Янков. Като провокативно той приема предложението да се удължи кампанията с още година. Това, което се случва в БСП, не е добро нито за партията, нито за симпатизантите, нито за България, категоричен бе червеният депутат. Сега партията се занимавала със себе си и с това кой да е лидер, а не да е коректив на управлението.

По-рано днес Антон Кутев заяви, че иска лидер, който да изведе БСП на барикадата.

На пленума беше решено, че изборът на лидер ще се проведе на 12 септември, а конгресът на БСП ще се състои на 26 септември.

Нинова не се е заявявала за кандидат за втори мандат

Нинова не се е заявявала за кандидат за втори мандат

Пряк избор на лидер ще има, убедена е тя