Когато Глеб Мишин е кандидатствал за българско гражданство, се е преценило, че има нередности по автентичността на документите по самото кандидатстване. Чрез дирекция "Миграция" към МВР са изпратени и на Националния институт по криминалистика и на базата на становището е изготвена заповед за забрана за пребиваване в България за срок от 10 г.

Това заяви директорът на дирекция "Миграция" към МВР Николай Николов по време на участието си в заседание на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Освен това Мишин е представил удостоверението си за раждане, удостоверение за раждане на баща му и извлечение от държавния регистър.

Кандидат-българи кандидатствали с различни снимки, бланките за гражданство се продавали и на пазар

Кандидат-българи кандидатствали с различни снимки, бланките за гражданство се продавали и на пазар

Посредници рекламирали получаване на услугата български паспорт

Николов обясни, че когато постъпят данни от полицейския регистър, че има преписка или досъдебно производство, се извършва допълнителна проверка със съответните структури на прокуратурата и следствието, докато се изясни каква е пречката за всеки един случай за издаване на българско гражданство. Когато има информация от чужда държава и ако е сигнал за забрана за влизане на териториите на ЕС, случаят е приключен и се дава отрицателно становище за издаване на българско гражданство.

ДАНС изчакали Глеб Мишин да си тръгне, за да му забранят да влиза в страната

ДАНС изчакали Глеб Мишин да си тръгне, за да му забранят да влиза в страната

И в ПП-ДБ чакат предложенията на Денков и Габриел за състава на кабинета

Радикално решение предложи директорът на дирекция "Миграция" към МВР Николай Николов. Той разкритикува законодателно създадения начин за представяне на документи за български произход. Според него, за да може да се пресече практиката за кандидатстване с фалшиви или неверни документи, трябва да се престане да се дава гражданство по този критерий. "Да не се дава гражданство на лица, които имат български произход", предложи Николов.

Следващото изслушване по случая "Глеб Мишин" бе на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев. Неговото изслушване обаче ще бъде закрито с аргумент, че разполага със секретна информация.

Проверяват близо 4000 съмнителни преписки за българско гражданство

Проверяват близо 4000 съмнителни преписки за българско гражданство

Заработи временната комисия за проверка на дейността на Глеб Мишин

Очертава се картина за цялостната дейност по издаване на българско гражданство, която показва, че има сериозни пробойни в цялостната организация на работа, което дава възможност да се злоупотребява с тази процедура, заяви председателят на комисията и депутат от парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов пред журналисти след засекретената част на заседанието.

По думите му Мишин е развил незаконна търговска дейност, защото е вземал хонорари за посредническа дейност. данъци плащал ли е? Защото ако не е плащал, е било проспано от българските институции, посочи Атанасов.

Според него е явно много либерална цялостната законова организация по придобиване на българско гражданство. След завършване работата на временната комисията трябва да се изработят промени в законодателството, които трябва много сериозно да затегнат режима по проучване и даване на българско гражданство, защото това е риск за националната сигурност и трябва да си дадем сметка, че информацията става достояние на партньорите ни, посочи още Атанас Атанасов.