Със 70 години закъснява развитието и реформата в БДЖ. Наложи се да сменя ръководството, за да се промени резултата. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Нова телевизия.

Това, което се случва, е резултат от безхаберието в БДЖ. Положението е трагично, а хората не заслужават това, изтъкна транспортният министър.

Имам подозрения за всичко, но не мога в качеството си на министър да давам такива определения, посочи той в отговор на въпрос има ли корупция в БДЖ.

По думите му до края на 2026 г. трябва да приключат всички инфраструктурни проекти, така че жп транспортът да е по-бърз. Визията ми е стартиране на модернизацията отсега", заяви той.

Обновлението на железниците влезе в полезрението на Европрокуратурата

Обновлението на железниците влезе в полезрението на Европрокуратурата

Разследват се възможни злоупотреби при няколко проекта

Предвижда се направлението София-Пловдив да се минава за 1 час, а София-Бургас за 3 часа и 30 мин. Влаковете ще се движат със 160 км/ч. И това би било успех, смята Гвоздейков.

Според него ландшафтът в страната не позволява по-висока скорост. Където в момента се извършва ремонт ограничението е 30 км/ч. "Изпратили сме писма до доставчиците на подвижен състав, за да осигурят такъв дори и втора употреба, който е сравнително ново поколение, за да модернизираме наличния", обясни Гвоздейков.

Той коментира и закъсненията на авиокомпанията Wiz air. Транспортният министър припомни, че е възложил проверка на Гражданска въздухоплавателна администрация. Предстоят санкции, увери Гвоздейков.

"Не сме налагали контрол, защото досега така е било изгодно, но след смяната на ръководството нещата се промениха", увери той.

Засилва се контролът върху авиокомпаниите и реагират ли на жалби от пътници

Засилва се контролът върху авиокомпаниите и реагират ли на жалби от пътници

Близо 700 са сигналите от недоволни пасажери от началото на годината

Темата "медицински хеликоптери"- първият се очаква да пристигне в България около 15 декември, като ще бъде въведен в експлоатация до средата на януари. В началото на септември на обучение заминава първата група от пилоти и инженери, а в края на годината трябва да имаме лицензиран авиационен оператор, заяви транспортният министър. И допълни- до 2026 г. ще заработят всички медицински хеликоптери на територията на страната.

По отношение на новите санкции по пътищата Гвоздейков заяви, че трябва да се покаже на обществото, че за нарушителите има безкомпромисни санкции. Министърът подкрепя отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, макар и санкцията да е крайна по думите му.