Времето за обещания свърши, сега е време за работа. Това заяви пред БНТ социалният министър Георги Гьоков. Средното увеличение на пенсиите е около 65 лева от декември, по думите му.

Според него добавката заради коронавируса не е трябвало да се вкарва в пенсионната система. Тези добавки нямат нищо общо с пенсионната система. Иначе до юли месец е предвидено пенсионерите да получават по 60 лева ковид добавка.

Хората с по-голям стаж ще получават по-висока пенсия, стана ясно още от коментара му. На никой пенсионер, особено на тези с ниски пенсии, 75 лева не са излишни, така Георги Гьоков коментира стимула от 75 лева за ваксиниран пенсионер, който бе въведен от правителството на Кирил Петков. Той очаква така да се повиши ваксинационното покритие сред възрастните хора, които са и най-рискова група. Такива стимули е имало и в други държави, когато ваксинацията е била слаба.

Пенсионери съзряха гавра в 75-те лева добавка към пенсиите за ваксинация

Пенсионери съзряха гавра в 75-те лева добавка към пенсиите за ваксинация

"Аз нямам нищо против тези пари, ще си ги взема, но не е това начинът"

Над 50% от пенсионерите у нас са на минимална пенсия, по думите на Гьоков. Ще бъдат преизчислени и вдовишките пенсии, но тяхното увеличение не се планира. Според министър Гьоков таванът на пенсиите не стимулира хората да се осигуряват на реални доходи и темата трябва да се реши съвместно със социалните партньори.

Всичко е въпрос на политически решения, категоричен бе социалният министър. Според него е нужен анализ на пенсионната система, така че тя да гарантира справедливи пенсии. Работи се по нов механизъм за определяне размера и на минималната работна заплата.

Безработицата е на рекордно ниски нива - 4.6%. Работодателите търсят високо квалифицирани кадри, а има около 40 000 души ниско квалифицирани хора, които, според социалния министър, трябва да влязат на пазара на труда.